Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πυρηνικό πόκερ στον Ειρηνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρηνικό πόκερ στον Ειρηνικό

"Χοντραίνει" το παιχνίδι των απειλών και των φραστικών προκλήσεων στην κλιμακούμενη κόντρα ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, με τον Τραμπ να προειδοποιεί τώρα ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι γεμάτα και οπλισμένα και την Πιονγκγιάνγκ να τον κατηγορεί ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Αμήχανη η κοινή γνώμη και διστακτικές οι μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν με αγωνία την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής, με τους Κινέζους να τηρούν ίσες αποστάσεις και να υπονοούν ότι θα παρέμβουν μόνον αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν αλλαγή καθεστώτος στη Β. Κορέα, τους Ρώσους να ζητούν να πρυτανεύσει η λογική -κυρίως από πλευράς Αμερικανών- και την Άνγκελα Μέρκελ να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει λύση με στρατιωτικά μέσα στο τελευταίο επεισόδιο της κορεατικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό και υποδηλωτικό της στάσης του Κρεμλίνου ήταν το χθεσινό έμμεσο μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον ένοικο του Λευκού Οίκου: "Η πλευρά που είναι η ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης".

Αντ’ αυτού όμως, συνεχίζοντας να ποντάρει στις θερμές απειλές με την πεποίθηση ότι ο αντίπαλός του κάποια στιγμή θα φοβηθεί και θ' αναδιπλωθεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του μέρα με την ημέρα. Έτσι, από το «πυρ και οργή» που υποσχέθηκε στον Κιμ την Τρίτη, την επομένη είπε πως η προειδοποίηση αυτή "ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή", για να καταλήξει χθες να τουιτάρει ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι "γεμάτα και οπλισμένα".

Είμαστε έτοιμοι...

"Οι στρατιωτικές λύσεις είναι πλήρως ανεπτυγμένες, κλειδωμένες και φορτωμένες, αν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει άστοχα. Ας ελπίσουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει άλλο μονοπάτι" έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter. Σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση των Βορειοκορεατών, με τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας να μεταδίδουν πως "οι πολεμοκάπηλοι των ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από αμόκ". Προειδοποίησαν, μάλιστα, για άλλη μια φορά ότι "οι Αμερικανοί και οι υποτελείς τους θα πληρώσουν ακριβά τις αυστηρότερες κυρώσεις, τις πιέσεις και τις απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις τους".

Πάντως, κατά τους αναλυτές, οι νέες απειλές Τραμπ δεν αλλάζουν την εικόνα των πραγμάτων, καθώς από πρακτικής πλευράς δεν σημαίνουν απαραίτητα μια αλλαγή στο στάτους ετοιμότητας των αμερικανικών δυνάμεων ούτε συνιστούν ένδειξη επικείμενης προσφυγής σε στρατιωτική δράση. Καθώς ο κόσμος δεν έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι αναλυτές εντός και εκτός αμερικανικής κυβέρνησης εξετάζουν ενδελεχώς στοιχεία δεκαετιών από σχετικές έρευνες και προσομοιώσεις πολεμικών συγκρούσεων και υπολογισμούς πιθανών απωλειών. Σύμφωνα με την “Washington Post”, οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Τραμπ είναι μόλις τέσσερις: να διατηρήσει το τρέχον στάτους κβο στην κορεατική χερσόνησο, να δρομολογήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ, να επιδιώξει διάλογο με τους Βορειοκορεάτες, και τέλος, να εξαπολύσει έναν πόλεμο.

Σαν μετεωρίτες;

Στρατιωτικοί ειδικοί που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ υπό πραγματικές συνθήκες για την αποτελεσματικότητα και την ευστοχία των βορειοκορεατικών πυραύλων. Θεωρητικά, και με βάση τις τροχιές προηγούμενων δοκιμών, οι πύραυλοι αυτοί είναι ικανοί να πλήξουν στόχους τόσο μακρινούς όσο το Γκουάμ, που απέχει περίπου 3.400 χλμ. από τις βορειοκορεατικές ακτές. Όμως, οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν κάνει ποτέ δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τον Κινέζο ειδικό Ζάο Τονγκ, η Βόρεια Κορέα καταλαβαίνει ότι αν εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Η Πιονγκγιάνγκ θέλει απλώς να επιδείξει τις ικανότητες των βαλλιστικών της πυραύλων, ακριβώς όπως η Κίνα όταν πραγματοποίησε σειρά πυραυλικών δοκιμών το 1995-1996, με πυραύλους που έπεσαν στα Στενά της Ταϊβάν. Κατά τον Ζάο, οι κεφαλές των βορειοκορεατικών πυραύλων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές όπως αυτές των μετεωριτών αν καταφέρουν και πέσουν στο Γκουάμ.

Ρωσία: Να πρυτανεύσει η λογική

Στην πλέον βαρυσήμαντη μέχρι στιγμής παρέμβασή της στο κορεατικό θρίλερ, η Ρωσία κάλεσε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τις ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία για διάλογο με το βορειοκορεατικό καθεστώς αντί να αναλώνονται στη διατύπωση απειλών.

Πάντως, ο Λαβρόφ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πιθανότητα να ξεσπάσει τελικά ένας πόλεμος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κίνδυνο "πολύ υψηλό", με δεδομένη τη ρητορική που υιοθετούν οι δύο πλευρές. «Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει. Δεν θα μπω στη διαδικασία του να κάνω εικασίες σχετικά με το τι θα συμβεί ‘εάν’. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτό το ‘εάν’. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε, ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει» είπε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας.

Μιλώντας σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ έστειλε σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον καλώντας την να αναλάβει πρωτοβουλία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Η πλευρά που είναι η ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης" τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το κοινό ρωσο-κινεζικό σχέδιο που προβλέπει αναστολή των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και επιβολή μορατόριουμ στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Μέρκελ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελάριου, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κόντρα ΗΠΑ - Β.Κορέας και πως ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση. «Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτήν τη διαμάχη. Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις. Όμως, η κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση» συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Στο μεταξύ, το σχόλιο της κινεζικής εφημερίδας “Global Times” ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη αν η Πιονγκγιάνγκ εξαπολύσει πρώτη επίθεση κατά των ΗΠΑ, δημιούργησε αίσθηση, κυρίως όμως σε σχέση με τη συνέχεια της συλλογιστικής αυτής.

«Η Κίνα θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως, αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που θα απειλούν έδαφος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αντίποινα, η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη. Αν όμως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν πλήγματα και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το βορειοκορεατικό καθεστώς και να αλλάξουν το πολιτικό σχέδιο της κορεατικής χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν» έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα “Global Times” η οποία διαβάζεται ευρύτατα, αν και δεν απηχεί την επίσημη πολιτική του Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL