Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΗΠΑ 2017: Ο νόμος κατά των διακρίσεων λόγω φύλου δεν ισχύει για τους γκέι εργαζομένους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ 2017: Ο νόμος κατά των διακρίσεων λόγω φύλου δεν ισχύει για τους γκέι εργαζομένους!

Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε ένα Εφετείο ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων εργαζομένων, αντιστρέφοντας εντελώς τη στάση που τηρούσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα αυτό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε φιλικές παρατηρήσεις (amicus curiae) προς το 2ο Περιφερειακό Εφετείο του Μανχάταν ανέφερε την Τετάρτη ότι το Κογκρέσο δεν σκόπευε ποτέ να ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους εργαζόμενους το Κεφάλαιο 7 (Title VII) του Νόμου Περί Πολιτικών Δικαιωμάτων που αφορά τις διακρίσεις λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο. Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι το δικαστήριο δεν οφείλει να συμμορφωθεί με όσα υποστηρίζει η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που φροντίζει για την εφαρμογή του Κεφαλαίου 7. Από το 2012 η Επιτροπή αυτή υποστήριζε ότι ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτή η "φιλική ενημέρωση" έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει τη στρατολόγηση διαφυλικών ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις, ανατρέποντας την πολιτική που είχε υιοθετήσει το 2016 ο Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντέβιν Ο'Μάλεϊ είπε ότι η άποψη του υπουργείου συνάδει με τις αποφάσεις που έχουν εκδόσει 10 ομοσπονδιακά Εφετεία και "επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη πεποίθηση του υπουργείου ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να επεκτείνουν τον νόμο πέραν του ορίου που έχει θέσει το Κογκρέσο".

Η amicus curiae του υπουργείου έγινε κατά την εξέταση της υπόθεσης της εταιρείας Altitude Express Inc, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στις ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο. Σε βάρος της εταιρείας είχε προσφύγει ένας πρώην εργαζόμενος, ο Ντόναλντ Ζάρντα. Ισχυριζόταν ότι έχασε τη δουλειά του ως εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης αφού αποκάλυψε σε μια πελάτισσα ότι ήταν γκέι και εκείνη παραπονέθηκε στους ανωτέρους του. Ο Ζάρντα σκοτώθηκε στη συνέχεια σε δυστύχημα ενώ έκανε ελεύθερη πτώση.

Τον Απρίλιο, το τριμελές Περιφερειακό Εφετείο απέρριψε την προσφυγή, επικαλούμενο μια προηγούμενη απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διακρίσεις σε βάρος των γκέι δεν αποτελούν μορφή διάκρισης λόγω φύλου. Ωστόσο τον Μάιο το δικαστήριο αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση.

Το θέμα θα μπορούσε να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο με μια άλλη υπόθεση: εκείνη μιας γυναίκας που εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας σε νοσοκομείο της Τζόρτζια και ισχυρίζεται ότι την παρενοχλούσαν στη δουλειά της και την εξώθησαν σε παραίτηση επειδή είναι λεσβία.

Πάντως την Τετάρτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι εργοδότες κάνουν διακρίσεις μόνο αν αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες εργαζομένους. Το να μην εγκρίνουν την ομοφυλοφιλία δεν εξαρτάται από το φύλο του προσώπου αλλά από τις ηθικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, ισχυρίζεται η κυβέρνηση. "Φυσικά, αν κάποιος εργοδότης απέλυε μόνο ομοφυλόφιλους άνδρες αλλά όχι ομοφυλόφιλες γυναίκες (ή το αντίστροφο), αυτό θα απαγορευόταν από το Κεφάλαιο 7 (...) ακριβώς επειδή θα ήταν μια διάκριση λόγω φύλου και όχι λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού" ανέφερε το υπουργείο.

Ο δικηγόρος του Ζάρντα, Γκρέγκορι Αντολίνο, είπε σήμερα ότι το υπουργείο προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα με εκείνα που είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο σε περιπτώσεις που αφορούσαν διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων επειδή διατηρούσαν σχέσεις με άτομα άλλης φυλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL