Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Διελκυστίνδα για... τρεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διελκυστίνδα για... τρεις

Με αναβρασμό, αναστάτωση και κατήφεια ξημέρωσε η χθεσινή μέρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως φυσικά και στις Βρυξέλλες, μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο των προβλέψεών του, ο προτεινόμενος νόμος στοχοποιεί και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ειδικά εκείνες του ενεργειακού τομέα, στερώντας τους πρόσβαση σε αμερικανικά κεφάλαια ή αποκλείοντάς τες από τη διεκδίκηση συμβολαίων στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα, ενδέχεται να πληγούν οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.

Υπ’ όψιν ότι το ίδιο νομοσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Γερουσία πριν σταλεί στον Τραμπ για υπογραφή, περιλαμβάνει κυρώσεις και κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Άδειασμα και δυσφορία

Οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων αλλά και του ίδιου του Γιούνκερ μαρτυρούν τον βαθμό της δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων για το νέο "άδειασμά" τους από την Αμερική του Τραμπ που θέλει να "τιμωρήσει" -τώρα- τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά και για τον θρυλούμενο επηρεασμό του αποτελέσματος των περσινών αμερικανικών εκλογών από Ρώσους χάκερς.

Η Μόσχα έκανε λόγο, από την πλευρά της, για "εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια" και για "λυπηρή είδηση", ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η ρωσική απάντηση θα δοθεί μετά από "προσεκτική ανάλυση" των προτεινόμενων μέτρων.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με διακομματική συναίνεση και με μια "θεαματική" πλειοψηφία 419 "υπέρ" έναντι μόλις 3 "κατά", χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του σώματος Πολ Ράιαν ως το "πακέτο των κυρώσεων που σφίγγει τις βίδες των πιο επικίνδυνων αντιπάλων μας προκειμένου να κρατήσει τους Αμερικανούς ασφαλείς"...

Η πιο σημαντική πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στον προτεινόμενο νόμο στενεύει δραματικά τα παραδοσιακά περιθώρια ελιγμών του Προέδρου, καθώς απαιτεί νομοθετική έγκριση της όποιας μελλοντικής απόφασής του για χαλάρωση των κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κλιμακούμενη διελκυστίνδα που δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από το πλαίσιο των ενεργειακών και οικονομικών ανταγωνισμών που μαίνονται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στους μεγάλους, ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όσες επικλήσεις κι αν γίνονται ένθεν κακείθεν στην "προστασία αξιών και ιδεωδών" και τη θωράκιση της ασφάλειας. Εκπρόσωποι γερμανικών συμφερόντων μιλούν ανοιχτά για απόπειρα των Αμερικανών να κλείσουν τις στρόφιγγες των ρωσικών αγωγών για να προωθήσουν τις πωλήσεις του δικού τους υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη.

Στάση αναμονής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε με έντονο τρόπο την ανησυχία της, από τη μία, για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν τα αμερικανικά μέτρα στην "ενεργειακή ανεξαρτησία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη, για τον ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπό τους στην πολιτική συνοχή των G7, καθώς θεωρούνται μονομερείς ενέργειες. "Η Ε.Ε. είναι πλήρως αφοσιωμένη στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας" υπενθύμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι είναι "έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα" αν οι ανησυχίες της δεν ληφθούν υπόψη από τους Αμερικανούς νομοθέτες. "Πρώτα η Αμερική δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών) συμβάλλει στην ανάπτυξη, τη συντήρηση, στον εκσυγχρονισμό ή στην επισκευή αγωγών που εξάγουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία. Θα μπορούσαν κατά συνέπεια να πληγούν "οι υποδομές που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη (...) καθώς και έργα κρίσιμης σημασίας, όπως το σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής".

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν εξοργιστεί επειδή το νομοσχέδιο δίνει στον Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν τους ενεργειακούς αγωγούς από τη Ρωσία περιορίζοντας την πρόσβασή τους στις αμερικανικές τράπεζες ή αποκλείοντάς τες από τις αμερικανικές συμβάσεις δημοσίων έργων.

Δεν χωράει... τρίτος

"Τρίτα μέρη δεν πρέπει να επιβάλλουν τις πολιτικές τους αποφάσεις σε βάρος της ενεργειακής συνεργασίας Ε.Ε. - Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια" διεμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Γερμανίας, της Wintershall, Μάριο Μίρεν. Ο ίδιος "φωτογράφισε" μάλιστα τις απώτερες επιδιώξεις της Ουάσιγκτον με τα μέτρα αυτά που, κατά τον ίδιο, δεν είναι άλλες από την προώθηση των πωλήσεων στην Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγεται στις ΗΠΑ.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενεργειακής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, επομένως οποιαδήποτε απόπειρα να διαταραχθεί θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» τόνισε ο Γερμανός μάνατζερ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, υπονοώντας σαφώς ότι ο απώτερος στόχος των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι η προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων στην Ευρώπη. "Είναι απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής" είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Ροματέ έκανε λόγο για «έκνομες» -με βάση το Διεθνές Δίκαιο- επιπτώσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αμερικανικές κυρώσεις και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν τα μέτρα των ΗΠΑ. «Για να προφυλαχθούμε από τις επιπτώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας, θα πρέπει να εργαστούμε για την υιοθέτηση των δικών μας διαθέσιμων μέσων σε εθνικό επίπεδο και την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε η Γαλλίδα εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL