Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Ιερουσαλήμ: Απαγορευμένη πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιερουσαλήμ: Απαγορευμένη πόλη

Την οργή των Παλαιστινίων προκάλεσε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλου γύρω από το Όρος του Ναού στην Παλιά Ιερουσαλήμ, απαγορεύοντας παράλληλα την είσοδο στους μουσουλμάνους κάτω των 50 ετών. Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις εκτεταμένες ταραχές που ξέσπασαν χθες το απόγευμα.

Δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ το τρίτο θύμα, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, φέρεται να σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο. Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel μετέδωσε επίσης πως ένα 8χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από την εισπνοή δακρυγόνων, χωρίς όμως η πληροφορία να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερα μέλη της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 377 διαδηλωτών.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν ασκώντας πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου εκείνη να αποσύρει τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Οι κυβερνήσεις της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσαν, από την πλευρά τους, τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν άμεσα την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα.

Έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι, που την προηγούμενη εβδομάδα στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς, το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλου γύρω από τον τόπο λατρείας. Αντιδρώντας στους περιορισμούς, μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν σε μια "μέρα οργής" κατά των νέων μέτρων. Μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να σεβαστεί το ιδιαίτερο καθεστώς της Παλιάς Πόλης. Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από αυτήν θεωρείται από τους Παλαιστινίους απόπειρα αλλαγής του στάτους κβο.

Μέρα οργής

Υπό τον φόβο των διαδηλώσεων, οι ισραηλινές αρχές "σφράγισαν" από νωρίς το πρωί με χιλιάδες αστυνομικούς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι περισσότεροι δρόμοι γύρω από την πολυσύχναστη Πύλη της Δαμασκού ήταν αποκλεισμένοι, ενώ όσοι Αραβες επιχειρούσαν να περάσουν από την Πύλη των Λεόντων ενημερώνονταν από την αστυνομία ότι η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στους άνδρες άνω των 50 ετών.

"Γύριζαν πίσω όλους όσοι είχαν έρθει εδώ για να προσευχηθούν. Δεν με άφησαν να περάσω ακόμη και όταν τους είπα ότι πήγαινα στον γιατρό" δήλωσε ο 42χρονος Ουλφάτ Χαμάντ που διαμένει στις ΗΠΑ.

Όταν το πλήθος άρχισε να πυκνώνει -τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 3.000 διαδηλωτές-, η αστυνομία προσπάθησε να το διαλύσει με κανόνια νερού και βομβίδες κρότου - λάμψης. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σταδιακά οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν, με όλο και περισσότερους διαδηλωτές να προσεγγίζουν τα όρια της Παλιάς Πόλης και την ισραηλινή αστυνομία να χρησιμοποιεί χημικά και πλαστικές σφαίρες.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες και στην Ιορδανία. Στο Αμάν, περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από ισλαμικά κινήματα. "Με την ψυχή και το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για σένα, Αλ Άκσα" ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε μεταξύ των συγκεντρωμένων, οι οποίοι έκαψαν και ποδοπάτησαν ισραηλινή σημαία.

Οι Παλαιστίνοι πρσφεύγουν στο ΔΠΔ

Την ίδια ώρα, δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις άσκησαν εκ νέου πιέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να επιταχύνει τη διαδικασία για την έναρξη έρευνας σε σχέση με τα εγκλήματα πολέμου, που, όπως καταγγέλλουν, έχουν διαπραχθεί στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Εδώ και δύο χρόνια, η Παλαιστίνη αποτελεί το αντικείμενο μιας προκαταρκτικής εξέτασης" εξήγησε ο Γάλλος δικηγόρος Ζιλ Ντεβέρ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. "Θεωρούμε ότι δύο χρόνια είναι πάρα πολύς καιρός" πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο του 2015, το ΔΠΔ άρχισε μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβώσει εάν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αρχίσει έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά δεν έχει κάποιον χρονικό περιορισμό για να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι. Αντίθετα με τους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ -που από την πλευρά του κατηγορεί την παλαιστινιακή Χαμάς και άλλες ισλαμικές οργανώσεις για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα- δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν 448 θύματα και πάνω από πενήντα οργανώσεις και ενώσεις επέδωσαν έναν χοντρό φάκελο στο γραφείο της εισαγγελέα του ΔΠΔ. Σύμφωνα με αυτούς, τα ντοκουμέντα που περιέχει τεκμηριώνουν "σαφώς τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου αυτού" και καταγγέλλουν ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014 αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι πολίτες, ανάμεσά τους γιατροί, αγρότες, αλιείς και επαγγελματίες, απευθύνονται άμεσα στο ΔΠΔ. Ο πόλεμος του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014 ήταν ο πιο μακρύς και ο πιο καταστροφικός από τους τρεις που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Κατά τον ΟΗΕ, στη σύρραξη αυτή σκοτώθηκαν 2.251 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 551 παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL