Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κοντά στον θάνατο οι απεργοί πείνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοντά στον θάνατο οι απεργοί πείνας

Μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, μετά και τις "αποκαλύψεις" για σχεδιαζόμενη προβοκάτσια "τζιχαντιστών", πλησιάζει στην Κωνσταντινούπολη η "Πορεία της Δικαιοσύνης" που οργάνωσε η κεμαλική αντιπολίτευση λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση της υγείας δύο εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν τέσσερις μήνες απεργίας πείνας, καταγγέλλοντας τις απολύσεις τους και το κύμα διώξεων στο Δημόσιο από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η λέκτορας Νουριγιέ Γκιουλμέν και ο δάσκαλος Σεμίχ Οζακτσά, που απολύθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των "γκιουλενιστών", ξεκίνησαν την απεργία πείνας πριν από 118 ημέρες. Συνελήφθησαν όμως τον Μάιο στην Άγκυρα, στον δρόμο όπου είχαν κατασκηνώσει μαζί με συγγενείς και συναγωνιστές τους, την ημέρα που επρόκειτο να μιλήσουν σε ξένους δημοσιογράφους για τον αγώνα τους, που έχει αναδειχτεί σε σύμβολο της αντίδρασης στο σύστημα Ερντογάν και στις μαζικές διώξεις που έχει εξαπολύσει. Έκτοτε, οι δύο εκπαιδευτικοί παραμένουν στη φυλακή όπου αρνούνται την τροφή, ενώ κατήγγειλαν τη σχεδιαζόμενη μεταφορά τους σε νοσοκομείο για αναγκαστική σίτιση.

"Ο χρόνος τελειώνει, το τέλος τους πλησιάζει" δήλωσαν οι δικηγόροι των δύο εκπαιδευτικών, απευθύνοντας δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να τους επαναπροσλάβει, σε πρώτη φάση, ώστε να διακόψουν την απεργία πείνας. Πριν συλληφθούν, οι δύο απεργοί λάμβαναν μόνο αλατόνερο, λεμόνι και διάλυμα σακχάρου. Τώρα η 35χρονη Νουριγιέ Γκιουλμέν υποφέρει από ατροφία μυών και πίνει νερό με δυσκολία, ενώ ο 28χρονος Σεμίχ Οζακτσά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης. Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, ενώ τη συμπαράστασή της στους εκπαιδευτικούς εκφράζει η αντιπολίτευση.

Οι κεμαλιστές, που προσέφυγαν προχθές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του πρόσφατου συνταγματικού δημοψηφίσματος, κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με τον Πρόεδρο Ερντογάν με την πορεία που κάνουν χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη (αναμένεται να φτάσουν εκεί την Κυριακή) έχοντας επικεφαλής τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες έξι άτομα που φέρονται ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον της πορείας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δύο από τους υπόπτους συνελήφθησαν στο Κοτσαελί, από όπου περνούσε η πορεία, και είχαν νοικιάσει ένα ημιφορτηγό με σκοπό να πέσουν με αυτό πάνω στους διαδηλωτές. Οι άλλοι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στην Καισάρεια. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σουλεϊμάν Καμτσί, δήλωσε στην εφημερίδα "Hurriyet" ότι οι συλληφθέντες είναι τζιχαντιστές του ΙSIS και στο φορτηγάκι βρέθηκαν σημαίες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μια ένδειξη συνωμοσίας για να επιρριφθούν ευθύνες στους υποστηρικτές του Ερντογάν. "Αποφεύχθηκε μια μεγάλη προβοκάτσια" είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της διαδήλωσης.

Έκθεση από την Ευρωβουλή

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος, αναμένεται να ζητήσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε χθες από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) και θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια, η Ευρωβουλή εκφράζει την ανησυχία της για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζονται η σημασία των καλών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας και η ανάγκη να διατηρηθεί ένας εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος για να αντιμετωπιστούν «κοινές προκλήσεις», όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία. Η εισηγήτρια της έκθεσης ανέφερε ότι έντεκα μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Άγκυρα έχει φυλακίσει πάνω από 15.000 άτομα και έχει απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Εκτός Interpol;

Μία από τις επιπτώσεις της επιχείρησης Ερντογάν κατά των "γκιουλενιστών" ήταν η έξοδος της Τουρκίας από τη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ γιατί -όπως έγραψε η εφημερίδα "Κarar", οι τουρκικές αρχές την πλημμύρισαν με 60.000 ονόματα υπόπτων "τρομοκρατών"και "συνωμοτών". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση ελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας δημιούργησαν "ζήτημα εμπιστοσύνης" και έκτοτε η Τουρκία παραμένει εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ανενόχλητοι τα διαβατήριά τους πολλοί Τούρκοι υπήκοοι που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, που θα συναντηθεί σήμερα στο Αμβούργο με την καγκελάριο Μέρκελ, επανέλαβε χθες τους ισχυρισμούς του ότι η Γερμανία προσφέρει άσυλο σε "τρομοκράτες" και διαπίστωσε ότι το Βερολίνο "αυτοκτονεί πολιτικά" επειδή του απαγορεύει να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα στο περιθώριο της συνόδου G20. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Die Zeit" ο Ερντογάν εκτόξευσε πάλι συγκαλυμμένες απειλές λέγοντας ότι στη Γερμανία υπάρχουν 80.000 τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 480.000 ανθρώπους. "Αυτό δεν μπορείτε να το αγνοήσετε" τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL