Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η Αυστρία "υποδέχεται" τους μετανάστες με τεθωρακισμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αυστρία "υποδέχεται" τους μετανάστες με τεθωρακισμένα

Όποιος δεν πνιγεί στη Μεσόγειο θα σταματήσει στις αυστριακές Άλπεις! Η κυβέρνηση της Αυστρίας έστειλε, σύμφωνα με την "Krone Zeitung" ήδη από το προηγούμενο σαββατοκύριακο 750 στρατιώτες με 4 τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Ιταλία, στο Μπρένερ, για να αντιμετωπίσει τους εξουθενωμένους μετανάστες που μπορεί να διαταράξουν τη γαλήνη των καλοκαιρινών βιενέζικων
βαλς στα πάρκα της πρώην Αυστροουγγαρίας.

Η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε για ακρόαση τον αυστριακό πρέσβη στη Ρώμη Ρενέ Πόλιτζερ μετά την είδηση του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων ΑΡΑ ότι ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ έχει κινητοποιήσει 4 τεθωρακισμένα και 750 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 450 από δύο περιοχές φέουδα της Ακροδεξιάς, το Τιρόλ και την Καρίντσια, για να αντιμετωπίσει πιθανό μεταναστευτικό ρεύμα. Η επιμονή της αυστριακής κυβέρνησης να αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό πρώτα με τα συρματοπλέγματα και τώρα με τα τεθωρακισμένα στο Μπρένερ αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους ακροδεξιούς του FPOE του Χόφερ να μετατραπούν σε πρώτο κόμμα και να περάσουν τους σοσιαλδημοκράτες στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, παρά την ανάκαμψη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του υπουργού Εξωτερικών Κουρζ που ερχόταν πρώτο στην τελευταία δημοσκόπηση. Ο Κουρζ, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, στοχεύει στο κλείσιμο του διαδρόμου της Μεσογείου για να ανταγωνιστεί τον Χόφερ στο προσφιλές του πεδίο, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης εν τω μεταξύ κατήγγειλε ότι οι ΜΚΟ ενθαρρύνουν την “παράνομη μετανάστευση παραβιάζοντας συστηματικά τον θαλάσσιο χώρο και την κυριαρχία της Λιβύης για να παραλάβουν μετανάστες που προέρχονται από τουλάχιστον τριάντα αφρικανικές χώρες”.

Ο αντιδήμαρχος της Μασσαλίας Ντομινίκ Τιάν απέρριψε οποιαδήποτε αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι της πόλης, γιατί “θα είναι αδύνατον να αφήσουμε κάθε εβδομάδα να έρχονται πλοία με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετανάστες που αδυνατούμε να βοηθήσουμε”.

Από την πλευρά της, η Ισπανία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ιταλία, αλλά δεν δέχεται να φιλοξενήσει ούτε έναν πρόσφυγα ή μετανάστη, διεκδικώντας “μια ευρωπαϊκή λύση”. Η Ισπανία είχε συμφωνήσει να υποδεχθεί 9.323 μετανάστες και πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί μόλις 144 πρόσφυγες από την Ιταλία και 742 από την Ελλάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Θόιδο εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει τις ποσοστώσεις των μεταναστών που θα πρέπει να υποδεχθεί το κάθε κράτος - μέλος, καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι η Μαδρίτη, εκτός από τη λεκτική αλληλεγγύη της, δεν θα δεχθεί άλλους μετανάστες. Στην κυβέρνηση Ραχόι, μεταξύ των άλλων, δεν άρεσε και η πρόταση της Ιταλίας για αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων σε τρίτα λιμάνια, εκτός της Ιταλίας, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτά της Βαρκελώνης και της Βαλένθια.

O Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο μόνος ηγέτης, αν και θρησκευτικός, που επανήλθε στην ανάγκη ενός “πολιτισμού της υποδοχής και της αλληλεγγύης” προς τους μετανάστες, δηλώνοντας ότι είναι κοντά σε όποιον βοηθά όσους φεύγουν από “πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, λοιμούς και καταπιεστικά καθεστώτα”, αποδεικνύοντας τις αξίες “που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού”, όπως τόνισε σε μήνυμά του προς το ιταλικό πρακτορείο Ansa που δημιούργησε τον ιστότοπο Infomigrants.net σε αγγλικά, αραβικά και γαλλικά σε συνεργασία με τη France Media Monde και την Deutsche Welle.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η καθολική Κάριτας αντέδρασαν δυναμικά στην απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας να μεταφέρουν τους ελέγχους εναντίον των μεταναστών στα νότια σύνορα της Λιβύης. “Χωρίς τους μετανάστες, το ασφαλιστικό ταμείο INPS θα είχε καταρρεύσει. Στα επόμενα 23 χρόνια οι μετανάστες θα καταβάλουν εισφορές 73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα επωφεληθούν 35 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στα ταμεία του INPS να υπάρξει ενεργητικό 38 δισ. ευρώ. Το κλείσιμο των συνόρων θα κατέστρεφε το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Ιταλίας” υπογράμμισε η ετήσια έκθεση του INPS που παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη, ενώ ο πρόεδρός του Μποέρι τόνισε στην ετήσια ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι “θα πρέπει να έχουμε το κουράγιο να πούμε την αλήθεια στους Ιταλούς. Έχουμε ανάγκη τους μετανάστες για να κρατήσουμε στα πόδια του το σύστημα κοινωνικής προστασίας μας”. Για τον Μποέρι, η Ιταλία θα χρειαζόταν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό κάθε έτος για να καλύψει το κενό που θα άφηναν οι συνεισφορές των μεταναστών στην κοινωνική ασφάλιση και στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL