Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Το κεμπάπ που κέρδισε την επίσημη φωτό του Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κεμπάπ που κέρδισε την επίσημη φωτό του Μακρόν...

Η επίσημη φωτογραφία του Μακρόν που θα... συντροφεύει τους Γάλλους τα επόμενα πέντε χρόνια

Μικρές, γλυκιές εκδικήσεις... Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σύντομου ψυχοδράματος που δόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη Γαλλία. Ήταν όταν η Προεδρία της Δημοκρατίας έδινε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη επίσημη φωτογραφία -αυτή που θα κοσμεί για τα επόμενα 5 χρόνια όλους τους δημόσιους χώρους της χώρας- του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ατυχήσας υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν, επέλεξε να... «κοντράρει» τον Πρόεδρο Μακρόν με ένα... κεμπάπ, που, ομολογουμένως, τα... έσπασε. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπενουά Αμόν, έγραψε: «Δεν μπόρεσα να αντισταθώ», αναρτώντας παράλληλα τη φωτό ενός... προκλητικού κεμπάπ, με το hashtag #faim (πείνα) και #ZeroRegime (καμία δίαιτα)... Στις 9 το πρωί της Παρασκευής το τουίτ του Αμόν είχε 39 χιλιάδες likes και 47 χιλιάδες προωθήσεις. Το γεγονός είναι ότι είτε το θέλησε είτε όχι, ο Αμόν ξεπέρασε τον πρόεδρο Μακρόν που την ίδια στιγμή ποστάριζε την επίσημη φωτογραφία του, ως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ήταν μια φωτογραφία που οι επαΐοντες ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πράγματι, ο Μακρόν δεν απογοήτευσε εκείνους που ανέμεναν την επίσημη φωτογραφία του. Μια κλασική φωτογραφία στον χώρο του γραφείου του, μπροστά από ένα γραφείο, με ελαφρύ μειδίαμα. Πίσω του, το ανοιχτό παράθυρο παραπέμπει στους κήπους των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ υπάρχουν ένα σωρό σύμβολα, λεπτομερώς υπολογισμένα από τους επικοινωνιακούς εγκεφάλους του νέου Προέδρου. Όπως για παράδειγμα, στα δεξιά του προέδρου, τα βιβλία που παραπέμπουν στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου, μπροστά στην οποία είχε ποζάρει για την επίσημη φωτογραφία του ο στρατηγός ντε Γκολ. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στο εσωτερικό του κτηρίου, και όχι στον κήπο, όπως ο Ολάντ, παραπέμποντας στους πρώτους ενοίκους του προεδρικού Μεγάρου.

Το ρολόι στα αριστερά του Μακρόν θυμίζει τον χρόνο της προεδρικής θητείας - όχι εκείνον των ΜΜΕ, τονίζει ο Αρνό Μερσιέ, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας. «Τα βιβλία, το ρολόι και το γραφείο είναι πολύ κλασικά στοιχεία του μεγάρου των Ηλυσίων» τονίζει από την πλευρά του ο ιστορικός Κριστιάν Ντελπόρτ. Και φυσικά τίποτε δεν είναι τυχαίο: “Οι αναμνήσεις του Ντε Γκολ και “Το κόκκινο και το μαύρο” του Σταντάλ... Τα κλασικά αυτά στοιχεία συνδέονται με σύγχρονα. Για παράδειγμα, τα δύο i-phones πίσω από το δεξί χέρι του Προέδρου - δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η επίσημη φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Twitter... «Πρόκειται για την τέχνη της σύνθεσης, του συνδυασμού κλασικών και μοντέρνων στοιχείων» τονίζει ο Ντελπόρτ, παρατηρώντας ότι το «ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βρισκόμαστε εντός του κτηρίου όσο και εκτός», στην προσπάθεια του Μακρόν να συνδυάσει τις φωτογραφίες των Ντε Γκολ, Πομπιντού, Μιτεράν, Σαρκοζί καθώς και αυτές των Σιράκ και Ολάντ.

Η φωτογραφία αποτυπώνει την προσπάθεια του Μακρόν να εκφράσει τη συνέχεια και παράλληλα την ανανέωση. Το θέμα είναι όμως ότι όλη αυτή την πολύ σοφή «αρχιτεκτονική» την ξεπέρασε ένα... κεπάμπ... Η γλυκιά και πικάντικη εκδίκηση του Αμόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL