Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Οι Μαύροι Πάνθηρες παραμένουν εφιάλτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Μαύροι Πάνθηρες παραμένουν εφιάλτης

Την "δόξα" του Μακαρθισμού και του Ψυχρού Πολέμου ζήλεψε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ο οποίος, ενώ προχωράει στο ξήλωμα των όσων άφησε η θητεία Ομπάμα, αυξάνει και πάλι την ένταση με την Κούβα, με κίνδυνο να επιστρέψει τις σχέσεις των δυο χωρών πολλά χρόνια πίσω. Απειλές με εσάνς αντικομμουνισμού παλιάς κοπής και απαιτήσεις που ξύνουν παλιές πληγές. Πληγές που για χρόνια θεωρούνταν ότι είχαν πια γιατρευτεί.

Δεν πάνε πολλές μέρες από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ από το Μαϊάμι, σε μια γεμάτη αίθουσα στο Manuel Artime Theater -που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του επικεφαλής του τάγματος που ήταν αιχμή του δόρατος στην αποτυχημένη επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων-, ανακοίνωσε το τέλος της "εντελώς μονόπλευρης συμφωνίας" του προκατόχου του, όπως την ονόμασε. Η υπογραφή του Προεδρικού Μνημονίου Εθνικής Ασφάλειας για την ενίσχυση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα "Granma" ως "επιστροφή στην ιμπεριαλιστική πολιτική και τις μονομερείς απαιτήσεις".

"Επιδιώκουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία για τους Κουβανούς και τους Αμερικάνους. Δεν θέλουμε τα αμερικανικά δολάρια να υποστηρίζουν ένα στρατιωτικό μονοπώλιο που εκμεταλλεύεται και κακοποιεί τους πολίτες της Κούβας" είπε ο Τράμπ, δηλώνοντας πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα αρθούν μέχρι η Κούβα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να διεξαγάγει ελεύθερες εκλογές.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον πρόκειται να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Κούβα. Οι ταξιδιώτες που θα πηγαίνουν στην Κούβα για μη ακαδημαϊκούς - εκπαιδευτικούς λόγους θα υποχρεώνονται να κάνουν την επίσκεψή τους με τουριστικά γκρουπ αμερικανικών εταιρειών.

Η περίπτωση της Ασάτα Σακούρ

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από την Κούβα να παραδώσει στις ΗΠΑ την 68χρονη Ασάτα Σακούρ. Η Σακούρ- το πραγματικό της όνομα είναι Τζόαν Τσέσιμαρντ- αποτελεί ένα από τα σύμβολα του αγώνα των μαύρων στις ΗΠΑ. Ηγετικό στέλεχος των Μαύρων Πανθήρων και του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, η Σακούρ συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1973 κατηγορούμενη για τη δολοφονία του αστυνομικού Βέρνερ Φόερστερ στο Νιου Τζέρσεϊ. Μια δολοφονία την οποία μέχρι και σήμερα η Σακούρ απαρνείται, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Φόερστερ είναι θολές καθώς υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών εκατέρωθεν.

Δυο χρόνια αργότερα, σε μια κινηματογραφική επιχείριση, η Σακούρ απέδρασε από τη φυλακή με τη βοήθεια τριών ανδρών που οι αρχές συνέδεσαν με τον Μαύρο Απελευθερωτικό Στρατό. Ο δικηγόρος της είχε δηλώσει πως χάρηκε που δραπέτευσε γιατί είχε καταδικαστεί άδικα.

Η πρώτη γυναίκα στη λίστα των επικίνδυνων τρομοκρατών

Είναι χαρακτηριστικό ότι το FBI, 40 χρόνια από τη σύλληψή της, τον Μάιο του 1973, την κατέταξε στη λίστα με τους "πιο καταζητούμενους τρομοκράτες". Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που "τιμάται" με αυτό τον τρόπο από τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Τοποθετήθηκε επίσης στη λίστα που συγκροτήθηκε για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη λίστα αυτή είναι μόλις η δεύτερη «εγχώρια τρομοκράτης», ενώ η πολιτεία του Νιοϋ Τζέρσεϊ την έχει επικηρύξει με 2 εκατ. δολάρια.

Η δίκη και η φυλάκιση της Σακούρ ήρθε μέσα από το διαβόητο πρόγραμμα του FBI, Cointerlpro, αλλιώς το πρόγραμμα αντικατασκοπείας που συστηματικά κατέτασσε τους ηγέτες ή τα μέλη των κοινωνικών κινημάτων χαρακτηρίζοντάς τους "ριζοσπάστες" ή "εξτρεμιστές". Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε από τις αμερικανικές κυβερνήσεις εις βάρος ομάδων που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα καταπιεσμένων εθνοτικών ομάδων και ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1983, η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων κατάφερε να περάσει στην Κούβα. Εκεί, ο Φιντέλ Κάστρο τής παρείχε πολιτικό άσυλο. Στην Αβάνα εκιμάται πως ζει μέχρι σήμερα.

"Επιστρέψτε τους φυγάδες στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφόνου του αστυνομικού" είπε ο Τραμπ στην περιβόητη ομιλία του καθιστώντας σαφές πως: "Προς το καθεστώς του Κάστρο, επαναλαμβάνω, η φιλοξενία εγκληματιών και φυγάδων θα τελειώσει. Δεν έχετε επιλογή. Θα τελειώσει".

Το ανθρωπιστικό καθήκον της Κούβας

Η κυβέρνηση Κάστρο υπερασπίστηκε το κυριαρχικό της δικαίωμα να παρέχει προστασία και άσυλο σε αντιφρονούντες, αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων και διωκόμενους. "Σε συντονισμό με τους διεθνείς κανονισμούς και τη διεθνή νομοθεσία αλλά και την παράδοση της Λατινικής Αμερικής, η Κούβα παρέχει πολιτικό άσυλο σε αγωνιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ" είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να σταλούν στις ΗΠΑ πολίτες των οποίων η ζωή, η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, είναι ανθρωπιστικό καθήκον της χώρας να προστατεύσει τους διωκόμενους από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το αίτημα για παράδοση της Ασάτα Σακούρ δεν έχει ούτε ηθική, ούτε πολιτική αλλά ούτε και νομική βάση.

Η διοίκηση Τραμπ είναι η τελευταία σε μια σειρά προέδρων που έχουν επιχειρήσει να κάμψουν τη στάση της Αβάνα απαιτώντας να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει την επιστροφή των Αμερικανών φυγάδων, με Κουβανούς διπλωμάτες να αναφέρουν ότι "την ίδια στιγμή ανατρέφουν εγκληματίες, διεθνείς φυγάδες όπως των πρώην πράκτορα της CIA και ηγέτη των τρομοκρατών Luis Posada Carilles, που είναι ο δράστης πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων σε βάρος κουβανέζικων στόχων, ανάμεσα στους οποίους κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κρατικά στελέχη".

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως αυτή η έμμεση κήρυξη πολέμου από τον Λευκό Οίκο μπορεί να πυροδοτήσει νέες κρίσεις, ενώ τονίζεται πως η στάση του αυτή καθοδηγήθηκε από ακραίους αντικομμουνιστές και ακροδεξιούς Αμερικανοκουβανούς πολιτικούς και λομπίστες.

Κοινωνικές ομάδες, όπως η Ομοσπονδία Φοιτητών της Κούβας, τονίζουν ότι ο λαός της Κούβας επιθυμεί να "συνεχιστεί με σεβασμό ένας διάλογος με τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς παραχωρήσεις και όρους που έρχονται σε σύγκρουση με την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία και την αντιιμπεριαλιστική μας αντίληψη".

Assata Shakur: "Είμαι φυγάς - σκλάβος του 20ού αιώνα"

"Το όνομά μου είναι Assata -αυτή που παλεύει- Olugbala -για τον κόσμο- Shakur -που το αξίζει- και είμαι μια φυγάς σκλάβος του 20ού αιώνα. Εξαιτίας της δίωξής μου από την κυβέρνηση δεν είχα άλλη επιλογή παρά να δραπετεύσω από την πολιτική καταπίεση, τον ρατσισμό και τη βία που επιβάλλει η  αμερικανική κυβέρνηση στους μαύρους. Είμαι πρώην πολιτική κρατούμενη και ζω στην εξορία στην Κούβα από το 1984. Υπήρξα πολιτική ακτιβίστρια σε όλη μου τη ζωή και, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε τα πάντα για να ποινικοποιήσει τη δράση μου, δεν είμαι εγκληματίας, ούτε υπήρξα ποτέ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL