Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΟΗΕ: Ο αφοπλισμός της FARC έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ: Ο αφοπλισμός της FARC έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός, όπως προέβλεπε μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση πέρσι για να σταματήσει ένας εμφύλιος μισού αιώνα.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, η FARC έχει παραδώσει τα όπλα και τον οπλισμό της στον ΟΗΕ σε ειδικά στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 7.132 όπλα έχουν φυλαχθεί σε ασφαλή κιβώτια ενώ ένας μικρός αριθμός όπλων θα παραμείνει στα χέρια μερικών ανταρτών για ασφάλεια στα στρατόπεδα, έως το κλείσιμό τους την 1η Αυγούστου.

"Την ημέρα εκείνη η αποστολή θα έχει φυλάξει όλα τα υπάρχοντα όπλα στα στρατόπεδα και θα έχει μεταφέρει τα κιβώτια από τις ζώνες" αυτές, είπε σε δήλωσή του ο διεθνής οργανισμός. Ο ΟΗΕ έχει επίσης καταστρέψει οπλισμό που φυλάσσονταν σε 77 αποθήκες της FARC.

Η ολοκλήρωση της παράδοσης θα γιορταστεί σε τελετή στην Μεσέτας, στην περιφέρεια Μέτα, σήμερα.

Η συμφωνία ειρήνης προβλέπει ότι η οργάνωση FARC, που πήρε τα όπλα πριν από 52 χρόνια, θα μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα. Η συμφωνία επικρίθηκε από πολλούς στη χώρα, κυρίως τη δεξιά παράταξη του πρώην προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, και αρχικά απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα πριν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL