Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μαθήματα (θρησκευτικής) ελευθερίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαθήματα (θρησκευτικής) ελευθερίας

Η ακτιβίστρια Σεϊράν Ατές πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού τεμένους (Ibn-Rushd - Goethe Mosque) στο Βερολίνο, όπου άνδρες και γυναίκες προσεύχονται μαζί, σε οίκημα που ανήκει στην προτεστανική εκκλησία. Ανέλαβε καθήκοντα ιμάμη η ίδια, παρ’ ότι στην ισλαμική παράδοση δεν προβλέπεται αυτός ο ρόλος για γυναίκες. Δικηγόρος στο επάγγελμα, η 54χρονη Ατές (άκουσον άκουσον) δεν φοράει καν μαντίλα και ήταν αναμενόμενο ότι θα δεχθεί σφοδρή κριτική από στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως αναμενόμενο ήταν ότι δεν θα κάνει πίσω. Εξάλλου, τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν λαμβάνονται αψήφιστα, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές, από μια γυναίκα τουρκικής καταγωγής, όπως η Ατές.

Η τουρκική κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να παρέμβει απαιτώντας να έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι πολίτες σε μια άλλη χώρα. Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας (Ντιγιανέτ) έκρινε ότι αυτό το νέο τέμενος είναι «ασύμβατο» με τις αρχές του Ισλάμ, ανατρέπει την παράδοση και απειλεί τα χρηστά ήθη των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Παράλληλα, η Άγκυρα συνέδεσε την πρωτοβουλία της Ατές με την "υπονομευτική" δράση των γκιουλενιστών σε εκατοντάδες τεμένη και ισλαμικές ενώσεις που λειτουργούν στο γερμανικό έδαφος.

«Το πώς, το πού και το πότε ο κόσμος ασκεί τα θρησκευτικά του δικαιώματα δεν έχει καμιά σχέση με τα προνόμια ενός κράτους» απάντησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα στην Άγκυρα -που την ίδια ώρα επιχειρούσε να κάνει μαθήματα στην Αθήνα για τις θρησκευτικές ελευθερίες- ότι το κράτος οφείλει να εγγυάται επίσης την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης γνώμης.

Η Ατές απάντησε με τον δικό της τρόπο στις απειλές: «Είναι θλιβερό το ότι όταν κάτι δεν σας ευχαριστεί, μας παρουσιάζετε σαν τρομοκράτες... Είναι θλιβερό ότι είστε πολύ δειλοί για να αρχίσετε έναν διάλογο μαζί μας με επιχειρήματα» τόνισε στο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκείνα που λογοκρίνει τακτικά η κυβέρνηση Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL