Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Φουκουσίμα: Ο εφιάλτης επιστρέφει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φουκουσίμα: Ο εφιάλτης επιστρέφει

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα η πυρηνική καταστροφή συνεχίζεται. Εδώ και έναν μήνα η εταιρεία TEPCO, η ιδιοκτήτρια του αντιδραστήρα, και οι ιαπωνικές αρχές επιβεβαίωσαν τα όσα εδώ και καιρό υποδείκνυαν ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμοί: Η διαρροή ραδιενεργών νουκλιδίων στο περιβάλλον συνεχίζεται ακάθεκτη, και οι μηχανισμοί στεγανοποίησης του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων έχουν φτάσει στα όριά τους. Η εταιρεία και οι ιαπωνικές αρχές διέψευδαν επί ένα χρόνο τις ανακοινώσεις και τα ερευνητικά συμπεράσματα των διεθνών οργανισμών πυρηνικής ενέργειας. Οι συγκεντρώσεις όμως ακόμα και βραχύβιων ισοτόπων του Καισίου στη θαλάσσια περιοχή της Φουκουσίμα παρέμειναν πολύ ψηλές και μετά τη λήξη του συναγερμού, κάτι που είχε οδηγήσει τους πάντες, στη βεβαιότητα πως παρά τις διαβεβαιώσεις της TEPCO υπήρχαν μαζικές διαρροές ραδιενεργού υλικού προς τον ωκεανό. Στις 22 Ιουλίου η TEPCO παραδέχθηκε τελικά πως 300 τόνοι ραδιενεργού νερού χύνονται στη θάλασσα καθημερινά (μια πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων ανά 8 ημέρες) από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής που μολύνονται περνώντας μέσα από το ραδιενεργό χώμα γύρω από τον αντιδραστήρα... Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πολλαπλάσια από τα αποδεκτά επίπεδα για το πόσιμο νερό στην περιοχή - επίπεδα που έχουν τροποποιηθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση προς τα πάνω ούτως ή άλλως... Τα χημικά φράγματα που είχαν τοποθετηθεί για να εμποδίσουν ακριβώς μια τέτοια διαρροή αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

Οι ποσότητες αυτές (μια ολυμπιακή πισίνα ραδιενεργό νερό χύνεται στον ωκεανό κάθε οκτώ ημέρες) είναι ήδη τεράστιες πριν καν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία είχε σκόπιμα αδειάσει στον ωκεανό 11.000 τόνους ραδιενεργό νερό στην αρχή του ατυχήματος προκειμένου να αδειάσει τις δεξαμενές της ώστε να μεταφέρει το πολύ πιο ραδιενεργό νερό που είχε πλημμυρίσει τον αντιδραστήρα και στη συνέχεια για να μπορεί να τις γεμίζει με το νερό που χρησιμοποιεί έκτοτε για να ψύχει το πυρηνικό καύσιμο...

Η διαρροή του νερού από μια τέτοια δεξαμενή ανάγκασε την Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας να αντιδράσει όταν στις 21 Αυγούστου η TEPCO την επιβεβαίωσε, ανεβάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας του συμβάντος από το 1 στο 3 (η καταστροφή του εργοστασίου τον Μάρτιο του 2011 είχε τοποθετηθεί στο 7 της ίδιας κλίμακας). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, 300 τόνοι νερού που έχει 8 εκατομμύρια φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από εκείνα που είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, πέρασαν στα υπόγεια ύδατα της περιοχής - και από εκεί στη θάλασσα. Η ραδιενέργεια που εκπέμπεται από το νερό αυτό είναι τέτοια που σε δέκα ώρες κάποιος που θα καθόταν δίπλα στη δεξαμενή θα ανέπτυσσε συμπτώματα μόλυνσης από ραδιενέργεια, ενώ σε μισή ώρα θα είχε λάβει δόση ραδιενέργειας ίση με τη μέγιστη επιτρεπτή για εργαζόμενους στον αντιδραστήρα σε πέντε χρόνια.

Οι ειδήσεις είναι ανησυχητικές, καθώς ειδικοί εκφράζουν τον φόβο ότι ήδη ανάλογες διαρροές έχουν ξεκινήσει και από άλλες δεξαμενές.

Ο ειδικός ερευνητής Μύκλε Σνάιντερ, που μίλησε στο BBC, εξέφρασε την ανησυχία του για το έργο της εκκαθάρισης των τεράστιων ποσοτήτων των εξαιρετικά ραδιενεργών αυτών υδάτων στις δεξαμενές, δηλώνοντας πως "οι ποσότητες του νερού που έχουν να διαχειριστούν είναι απόλυτα γιγαντιαίες... αυτό που είναι χειρότερο είναι πως διαρροές υπάρχουν παντού - όχι μόνο από τις δεξαμενές. Διαρρέει νερό από τα υπόγεια, από ρωγμές από παντού. Κανένας δεν μπορεί να το μετρήσει αυτό". Παρά τα σχέδια παρέμβασης της ιαπωνικής κυβέρνησης (υπάρχει και το θέμα των κατάλοιπων των πυρηνικών καυσίμων) υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία πως οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ήδη αναζωπυρώσει μια κρίση χωρίς καμία εύκολη διέξοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL