Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πυρετός του κέρδους...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρετός του κέρδους...

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν χθες οι τιμές των μετοχών στη Γουόλ Στριτ, επηρεάζοντας θετικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το δολάριο σταθεροποιήθηκε, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων ως αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ να παρατείνει για ακόμη εννέα μήνες, ώς τον Μάρτιο του 2018, τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Το μπρεντ σημείωσε πτώση άνω του 1%, στα 53,38 δολάρια το βαρέλι, καθώς μερίδα των επενδυτών εμφανίζονταν απογοητευμένοι, αναμένοντας μεγαλύτερες μειώσεις ή παράταση της συμφωνίας κατά 12 μήνες, ώστε να επέλθει αυτό που οι ίδιοι θεωρούν "ισορροπία της αγοράς".

Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς τον Ιούνιο, είχαν θετικό αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές. Στα ασιατικά χρηματιστήρια η άνοδος έφτασε σχεδόν στο 1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε υψηλό δύο ετών. Ο δείκτης MSCI, που καταγράφει τις αποδόσεις των αγορών 46 χωρών, έσπασε νέο ρεκόρ φτάνοντας στις 464,38 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των τραπεζών και σε μια σειρά από επιχειρηματικά ντιλ. Πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε ελαφρά κάμψη κατά 0,1% λόγω της πτώσης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος στις αγορές πρώτων υλών ως αποτέλεσμα των φόβων για μειωμένη ζήτηση από την Κίνα. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις μετοχές του μεταλλουργικού τομέα.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών προσέφερε στήριξη στα χρηματιστήρια ύστερα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που άφηναν να εννοηθεί ότι μια νέα αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται στον ορίζοντα, πιθανώς τον Ιούνιο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά, οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών BPER Banca, BBVA και Banco Santander κατέγραψαν άνοδο πάνω από 1%.

Στο επίκεντρο βρίσκονταν επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, με τη βρετανική Intermediate Capital Group να ενισχύεται κατά 7% ύστερα από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL