Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
«Δεν παραιτούμαι, διώξτε με αν θέλετε», επιμένει ο πρόεδρος της Βραζιλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δεν παραιτούμαι, διώξτε με αν θέλετε», επιμένει ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Δεν έχει καμιά πρόθεση να αποχωρήσει, αυτοβούλως, από το προεδρικό αξίωμα διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα μεταδόθηκε από βραζιλιάνικα ΜΜΕ ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο Μ.Τέμερ εγκρίνει τη δωροδοκία φυλακισμένου πολιτικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την προσεχή Τετάρτη εάν θα διακόψουν την έρευνα κατόπιν του αιτήματος του Τέμερ μέχρι να η ηχογραφημένη συνομιλία είναι αυθεντική ή έχει υποστεί μοντάζ.

«Δεν παραιτούμαι. Αποπέμψτε με αν θέλετε, αλλά εάν υπέβαλα παραίτηση, θα παραδεχόμουν την ενοχή μου», είπε ο Τέμερ στη συνέντευξή του στη Φόλια, τονίζοντας πως η ηχογράφηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της JBS, Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, είναι μονταρισμένη.

Η νέα πτυχή του σκανδάλου απειλεί να διαλύσει τον συνασπισμό υπό τον Τέμερ στο Κογκρέσο και να αφήσει ακυβέρνητη τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, μόλις έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση της προκατόχου του από το αξίωμα.

Ο Τέμερ επέμεινε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Folha πως είναι «απόλυτα» σίγουρος ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του 2018.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο των καταγγελιών η συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος κατέγραψε νέα πτώση (-1%) σήμερα, ενώ τα παράγωγα των επιτοκίων ανέβηκαν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος ανέλαβε χρέη προέδρου πριν από έναν χρόνο, αφού καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρουσέφ μετά τη δίκη για παραποίηση στοιχείων για τα δημοσιονομικά.

Ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της Βραζιλίας, Rede Globo, έιχε πρωτοσέλιδα στις εφημερίδςες του τα οποία ζητούσαν την παραίτηση Τέμερ.

Το περασμένο Σάββατο, ο δικηγορικός σύλλογος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για την παραπομπή του Τέμερ σε δίκη στη Γερουσία, επιχειρηματολογώντας πως η ηχογράφηση, εάν αποδεχθεί ακριβής, αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος παρέβη το καθήκον του να τηρεί τον νόμο.

Διαδηλώσεις έγιναν χθες Κυριακή σε μεγάλες πόλεις με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό που έγραφαν «έξω ο Τέμερ!».

Κατά τον Τέμερ, η ηχογράφηση δεν αποτελεί απόδειξη πως έκανε κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος είπε πως δεν κατήγγειλε τις αόριστες αναφορές στη δωροδοκία αξιωματούχων διότι δεν τις πίστεψε.

«Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι να αρχίσει μια συζήτηση, νομίζω το έχω ήδη επιδείξει αυτό με σχετική επιτυχία», επέμεινε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος και επέδειξε «αφέλεια» διότι δεν κατέγραψε κι εκείνος τη συνομιλία του με τον Μπατσίστα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL