Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Τουρκία: Διπλωματικό σημείωμα στο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Διπλωματικό σημείωμα στο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να διαβιβάσει διπλωματικό σημείωμα, αναφορικά με τον τρόπο που οι αμερικανικές αρχές συμπεριφέρθηκαν στους Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και στελεχών του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη.

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια σε διαδηλωτές που συνδέονται με υποστηριχτές του PKK, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον περιέγραψε το περιστατικό ως μια «βίαιη επίθεση» εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να επιδώσει διαμαρτυρία για τις «επιθετικές και ερασιτεχνικές ενέργειες» των Αμερικανών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του προσωπικού ασφαλείας του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ζητήθηκε επίσημα από τις αμερικανικές αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα με επίκεντρο το διπλωματικό περιστατικό και να παράσχουν τις απαραίτητες εξηγήσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα κενά ασφαλείας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον προκλήθηκαν «από την ανικανότητα των αμερικανικών αρχών να λάβουν επαρκή προληπτικά μέτρα σε κάθε στάδιο του επίσημου προγράμματος».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός από την Ουάσιγκτον, και δύο άνθρωποι συνελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα την «όσο το δυνατόν εντονότερη» ανησυχία τους προς την Τουρκία μετά τις συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των Τούρκων σωματοφυλάκων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL