Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τουρκία: Χειροπέδες σε δύο δασκάλους - απεργούς πείνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Χειροπέδες σε δύο δασκάλους - απεργούς πείνας

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο δασκάλους που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015, στο πλαίσιο της οποίας έχασαν τη δουλειά τους, μετέδωσε το CNN Turk.

Το τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε ότι δύο δικηγόροι που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς επίσης συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε πολλά κτίρια στη διάρκεια της νύχτας.

Η καθηγήτρια Λογοτεχνίας Νουριγέ Γκουλμέν και ο δασκάλος δημοτικού Σεμίχ Οζακτσά πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερες από 10 εβδομάδες μετά την απόλυσή τους στο πλαίσιο των διωγμών που γίνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έχουν επίσης πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες στην κεντρική Άγκυρα για να καταγγείλουν την απόλυσή τους καθώς και αυτήν περίπου 150.000 άλλων δημόσιων υπαλλήλων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για το πραξικόπημα.

Η Γκουλμέν έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Η αστυνομία προσπαθεί να μπει στο σπίτι. Τώρα σπάνε την πόρτα».

«Καταραμένος φασισμός! Ζήτω η απεργιακή αντίστασή μας! Θέλουμε πίσω τις δουλειές μας! Δεν έχουμε και δεν πρόκειται να παραδοθούμε!» πρόσθεσε.

Ο Νετσατί Γιλμάζ, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, έγραψε στο Twitter ότι ο λόγος της σύλληψης των δύο δασκάλων είναι «η πιθανότητα οι διαμαρτυρίες τους να μετατραπούν σε απεργίες πείνας μέχρι θανάτου και σε νέες διαδηλώσεις όπως αυτή του πάρκου Γκεζί».

Η Γκουλμέν και ο Οζακτσά λαμβάνουν μόνο νερό με αλάτι και λεμόνι, όπως και σακχαρώδη διαλύματα στη διάρκεια της απεργίας τους, ενώ έχουν χάσει πολύ βάρος. Γιατροί είχαν επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η υγεία τους επιδεινώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL