Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Η αντιπολίτευση καλεί σε νέες πορείες την Πρωτομαγιά στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντιπολίτευση καλεί σε νέες πορείες την Πρωτομαγιά στη Βενεζουέλα

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, θέλοντας να σηματοδοτήσει τον πρώτο μήνα της κινητοποίησής της κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις αύριο Δευτέρα στο κέντρο του Καράκας και σε όλη τη χώρα ζητώντας από τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον «της δικτατορίας».

Έπειτα από έναν μήνα διαμαρτυριών που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 19 ανθρώπους, η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να αφήσει την πίεση να εκτονωθεί: «Θέλουμε να καλέσουμε όλον τον λαό της Βενεζουέλας, στις 24 Πολιτείες της χώρας, (...) εναντίον της δικτατορίας», δήλωσε χθες Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού δημόσιου θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

«Θα κάνουμε πορεία, με ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα, μέχρι τις έδρες του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου», δύο οργάνων που έχουν «απορροφηθεί» από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως αύριο Δευτέρα η αντιπολίτευση σκοπεύει να οργανώσει πολλές «ταυτόχρονες διαδηλώσεις» στο Καράκας και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από τις αρχές Απριλίου η αντιπολίτευση πολλαπλασιάζει τις διαδηλώσεις ζητώντας πρόωρες γενικές εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Μαδούρο τον Δεκέμβριο 2018. Και επτά Βενεζουελανοί στους δέκα επιθυμούν πλέον την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο σ' αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που είναι όμως βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία οξύνεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στο μεταξύ, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε χθες το βράδυ από μια 48ωρη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο πάπας Φραγκίσκος διαβεβαίωσε πως η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να επέμβει εν είδει μεσολαβητή στην κρίση στη Βενεζουέλα, αλλά «με ξεκάθαρες προϋποθέσεις», τις οποίες δεν διευκρίνισε.

Ο πάπας είπε ακόμη πως η αντιπολίτευση είναι «διχασμένη» όσον αφορά το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης, απέρριψε ήδη από χθες την ιδέα να επαναληφθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση, και αυτό παρά την προσφορά των υπηρεσιών του πάπα.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη. Ο πάπας μιλάει σαν ορισμένοι να ήθελαν να κάνουν διάλογο και άλλοι όχι. Εμείς οι Βενεζουελανοί θέλουμε όλοι να κάνουμε διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έναν διάλογο τύπου Θαπατέρο», απάντησε ο Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2013, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τελετής στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Απριλίου.

Ο Καπρίλες αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής της Νοτιοαμερικανικής Ένωσης Εθνών (UNASUR) που είχε συνοδεύσει αυτή την απόπειρα πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση η οποία είχε αρχίσει τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα της Αγίας Έδρας.

Σε διάφορες ευκαιρίες ο Καπρίλες είχε κατηγορήσει τον Θαπατέρο ότι μέσω αυτού του «ψευτοδιαλόγου» «ξεπλένει» τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Ο διάλογος αυτός έλαβε τέλος τον Δεκέμβριο, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL