Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αποκάλυψη τώρα στην Κορέα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη τώρα στην Κορέα;

Ποιος θα πατήσει πρώτος το κουμπί, ο Κιμ ή ο Τραμπ; Θα τρομάξει άραγε κάποιος και θα κάνει πίσω; Με ποια ανταλλάγματα; Η κατάσταση μοιάζει οριακή και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε έναν αγώνα όπου τουλάχιστον η μία πλευρά τα παίζει όλα για όλα. Αλλά οι πρωταγωνιστές της κρίσης στην Κορέα δεν είναι ήρωες τηλεριάλιτι τύπου “Survivor”.

Από απειλή σε απειλή, από την πυραυλική δοκιμή του ενός μέχρι τα στρατιωτικά γυμνάσια του άλλου, πρώτα η χερσόνησος, κατόπιν η Άπω Ανατολή και τώρα ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ οι στρατιωτικές αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και μια αναμέτρηση με συμβατικά όπλα θα μπορούσε να έχει ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου βρίσκεται ένα από τα πιο κλειστά καθεστώτα που γνώρισε ο κόσμος, υπό την ηγεσία του απρόβλεπτου «παρανοϊκού δικτάτορα» Κιμ Γιονγκ Ουν. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται μια χώρα που κλυδωνίζεται από το χειρότερο σκάνδαλο διαπλοκής στην ιστορία της και οδεύει σε πρόωρες προεδρικές κάλπες σε δέκα ημέρες. Η αμερικανική υπερδύναμη, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει τους συμμάχους και τα εθνικά συμφέροντά της, ενώ λέει ότι θέλει να σφυρηλατήσει πάνω στο αμόνι της Κορέας μια καινούργια σχέση με την αναδυόμενη στρατιωτική υπερδύναμη της Κίνας. Το Πεκίνο, παραδοσιακός σύμμαχος των Βορείων, κρατά το κλειδί της ισορροπίας και απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, αλλά η ρητορική του έναντι της Πιονγκ Γιανγκ έχει αλλάξει μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Όσο για τη Ρωσία, τηρεί στάση αναμονής και φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο έχει αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κίνα. Εκείνο που απαιτείται αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο αυτοσυγκράτηση, αλλά η σαφήνεια στα μηνύματα που ανταλλάσσουν όλες οι πλευρές. Οι απειλές για «προληπτικό χτύπημα», αντί να νουθετούν, προκαλούν περισσότερη σύγχυση, είτε προέρχονται από γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου που πιστεύουν ότι με μια επιδρομή θα μπορούσαν να «αποκεφαλίσουν» την ηγεσία των Βόρειων είτε προέρχονται από αξιωματούχους των Βόρειων, που συναγωνίζονται σε επίδειξη αφοσίωσης προς τον ηγέτη τους.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί τη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζει πως το καθεστώς Κιμ θα είναι σε θέση να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά των ηπειρωτικών ΗΠΑ σε ενάμιση με δύο χρόνια, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ. Οι Αμερικανοί απειλούν με «προληπτικό χτύπημα» στην περίπτωση που οι Βόρειοι κάνουν νέα πυρηνική δοκιμή ή δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, αν και οι ίδιοι έκαναν μόλις την περασμένη Τετάρτη μια καινούργια πυραυλική δοκιμή στην Καλιφόρνια. “Θέλουμε να φρονιμέψουμε, όχι να γονατίσουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν” είπε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Ασίας και Ειρηνικού.

Η Πιονγκ Γιανγκ γνωρίζει φυσικά ότι δεν είναι άτρωτη, αλλά, διαθέτοντας το χαρτί της πυρηνικής αποτροπής, δηλαδή τα δικά της πυρηνικά όπλα, τονίζει ότι η συνέχιση των δοκιμών αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, ενώ προειδοποίησε με τη σειρά της για «προληπτικό χτύπημα». Και έκανε επίδειξη των συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της με μια μεγάλη άσκηση πυροβολικού για να τρομάξει τους Νότιους γείτονες. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Ακόμα και χωρίς πυρηνικά, μπορούμε να ισοπεδώσουμε την πρωτεύουσα Σεούλ, που απέχει μόλις 50 χλμ. από τα σύνορα.

Σενάρια πολέμου

Κάθε δύο μήνες στη Σεούλ ουρλιάζουν οι σειρήνες. Τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία σταματούν. Άνδρες της Πολιτικής Άμυνας παίρνουν τις θέσεις τους στα πολυσύχναστα σταυροδρόμια, βοηθοί με κίτρινα περιβραχιόνια δείχνουν στους πεζούς τον δρόμο για το επόμενο καταφύγιο, ένα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Οι πολίτες παίρνουν στα σοβαρά τις προετοιμασίες για μια πιθανή επίθεση από τον Βορρά.

Αλλά και ο στρατός είναι έτοιμος. Πλάι στους αυτοκινητόδρομους μεταξύ Σεούλ και συνόρων, στον 38ο παράλληλο, ορθώνονται παντού παρατηρητήρια. Κάθε λίγα χιλιόμετρα κρέμονται βαριές δοκοί από μπετόν πάνω από το οδόστρωμα. Το σχέδιο είναι να τις ανατινάξουν σε περίπτωση πολέμου για να κλείσουν στα βορειοκορεατικά στρατεύματα τον δρόμο. Οι προκυμαίες στην ακτή είναι οχυρωμένες με αντιαρματικά εμπόδια και συρματοπλέγματα για να προστατευτεί το νότιο τμήμα της χερσονήσου από την εισβολή των στρατιωτών από τον φτωχό, αλλά βαριά οπλισμένο Βορρά.

Αυτό είναι το αμυντικό σχέδιο της Σεούλ. Αλλά ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει επίσης ένα σχέδιο επίθεσης: KMPR είναι η αγγλική συντομογραφία για το “αντίποινα”, Korea Massive Punishment and Retaliation (τιμωρία και αντεκδίκηση). Οι λεπτομέρειες κρατούνται μυστικές, αλλά η πρώτη πράξη ενός νέου κορεατικού πολέμου θα ήταν κάπως έτσι: Πριν επιτεθεί η Βόρεια Κορέα, η Νότια θέτει εκτός λειτουργίας τις βάσεις πυραύλων του εχθρού βομβαρδίζοντάς τες. Η αεράμυνα αποκρούει εκείνους τους πυραύλους που θα προλάβουν να εκτοξευτούν. Και πριν προλάβει να προελάσει το πεζικό της Βόρειας Κορέας, πέφτουν με αλεξίπτωτο οι ειδικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας στην Πιονγκ Γιανγκ και σκοτώνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας μίλησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο δημοσίως για το σχέδιο αυτό. Και τότε ασχολήθηκαν με το θέμα μόνο λίγοι ειδικευμένοι στρατιωτικοί αναλυτές. Στο μεταξύ, τα σχέδια αναπαράγονται από το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” και άλλα ευρωπαϊκά μέσα, ενώ και το Πεκίνο δείχνει ότι θεωρεί τον κίνδυνο να χρειαστεί να εφαρμοστούν ανησυχητικά ρεαλιστικό: «Ποτέ μετά το 2006 η κορεατική χερσόνησος δεν ήταν τόσο κοντά σε μια στρατιωτική σύγκρουση» προειδοποιεί η κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Global Times». Τι άλλαξε από το 2006 ή έστω από το 2011, που διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του ο λάτρης των πυρηνικών Κιμ Γιονγκ Ουν, μέχρι πριν από λίγους μήνες και το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγκ Γιανγκ, φοβάται μια ανάφλεξη; Στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον έχει εγκατασταθεί ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ.

Καρλ Βίνσον

Η ναυαρχίδα της αμερικανικής αρμάδας που ανέλαβε να «συνετίσει» τη Βόρεια Κορέα έχει δυνατότητα μεταφοράς 90 πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και πλήρωμα 6.000 ανδρών και γυναικών. Είναι ένα από τα δέκα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, ναυπηγήθηκε το 1980 και πήρε μέρος στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό βουλευτή Καρλ Βίνσον με τη μακροβιότερη θητεία στο Κογκρέσο (1914-1965), ρατσιστή από την Τζόρτζια, ο οποίος οραματίστηκε και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία ενός πανίσχυρου αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το κατάστρωμα του Καρλ Βίνσον πέρασε στην αμερικανική ιστορία για ακόμα δύο λόγους: Από εκεί ρίχτηκε στη θάλασσα η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, εκεί έγινε τον ίδιο χρόνο ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού μπάσκετ πάνω σε αεροπλανοφόρο.

Το πλωτό φρούριο «βυθίστηκε» στη διάρκεια άσκησης το 1998 από αυστραλιανό υποβρύχιο που το πλησίασε στα 300 μέτρα. Η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα το βυθίσει στα αλήθεια «με ένα και μοναδικό χτύπημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL