Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η στωικότητα των Βρυξελλών μπροστά στην κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η στωικότητα των Βρυξελλών μπροστά στην κάλπη

Με ενδιαφέρον αλλά και με... στωικότητα αναμένουν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία μετά την πρωτοφανή δοκιμασία που πέρασαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

Αρχής γενομένης από την κατασταλτική στάση που κράτησε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου -και κατά συνέπεια τη μη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες- και μέχρι τις προκλητικές του δηλώσεις με τις οποίες αποκαλούσε «ναζί» την ολλανδική κυβέρνηση, οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας φάνηκε πως φέτος έφτασαν στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η εδραιωμένη πλέον ευρωτουρκική συνεργασία στο προσφυγικό φαίνεται να έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα οι δεσμοί αυτοί να είναι πολύ πολύτιμοι για να σπάσουν. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξει η Ε.Ε. και μετά το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος Ερντογάν κερδίσει ή χάσει.

Όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα της συνταγματικής αναθεώρησης που προτείνει ο Ερντογάν, εφόσον αυτή «περάσει», ο ήδη ισχυρός Τούρκος πρόεδρος θα γίνει πανίσχυρος. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως το ενδεχόμενο αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ιθύνοντες της Ε.Ε., ο Ερντογάν είχε συμφέρον να «δαιμονοποιήσει» την Ευρώπη προκειμένου να ικανοποιήσει τους εθνικιστές Τούρκους και να προσελκύσει τις ψήφους τους. Εφόσον, όμως, πετύχει αυτό που θέλει, δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο να συνεχίσει την κόντρα με την Ε.Ε., εκτιμούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπογραμμίζουν πως η «ερντογανική» Τουρκία είναι σίγουρα πιο σταθερή και προβλέψιμη από οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον στρατό ή τα πρόσωπα που βρέθηκαν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην κερδίσει το δημοψήφισμα ο Τ. Ερντογάν, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ποιες είναι προθέσεις του. Παρ’ όλη, λοιπόν, την ψυχραιμία και την ανοχή με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες την αυταρχική στροφή του προέδρου Ερντογάν, γίνεται σαφές ότι κάθε άλλο παρά διευκολύνει αυτή τις ήδη παγωμένες ουσιαστικά ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Το νέο Σύνταγμα δεν είναι συμβατό με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία πρέπει να πληρούνται προκειμένου να γίνει μια χώρα υποψήφια προς ένταξη και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» σημειώνει στην «Α» η Αμάντα Πολ, αναλύτρια διεθνών σχέσεων στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) των Βρυξελλών. H ίδια εξηγεί πως μοναδικός στόχος του προέδρου Ερντογάν είναι μέσα από αυτό το δημοψήφισμα να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερο στα χέρια του την εξουσία και να διασφαλίσει την παραμονή του στην προεδρία, με μικρότερη μάλιστα δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να ανησυχεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται αυτό το δημοψήφισμα, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου η καμπάνια του 'όχι' είχε υπονομευθεί χωρίς καθόλου, σχεδόν, πρόσβαση στα ΜΜΕ» υπογραμμίζει η Αμ. Πολ.

Ωστόσο, έχει γίνει ξεκάθαρο πως η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν συμφέρει πολιτικά την Ε.Ε., καθώς προτιμά να υπάρχει ο έστω και τυπικός έλεγχος μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις προόδου. Ακόμα και σχετικά με την Αυστρία, η οποία έχει «σηκώσει» τη φωνή της επανειλημμένα ενάντια στην Τουρκία, εκτιμούν στις Βρυξέλλες πως το κάνει εκ του ασφαλούς, καθώς πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία για την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι Βρυξέλλες περιμένουν ότι τα πρώτα δείγματα της στάσης που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Ερντογάν θα φανούν στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι συνομιλίες έχουν επανεκκινήσει και υπάρχει η προσδοκία απ' όλες τις πλευρές πως δεν θα μπλοκαριστούν έπειτα από ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν. «Ο πανίσχυρος Ερντογάν θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής για την Ευρώπη μόνο εφόσον χρησιμοποιήσει τελικά τη δύναμή του για να χτίσει και όχι για να γκρεμίσει» συνόψιζε η ίδια πηγή λίγες ημέρες πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL