Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Συνδικάτα και προσωπικότητες μαζί με την Ελλάδα για να αλλάξουμε την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνδικάτα και προσωπικότητες μαζί με την Ελλάδα για να αλλάξουμε την Ευρώπη

Η κατάρρευση του Ρέντζι φαίνεται ότι επιταχύνει τον κατακερματισμό της ιταλικής πολιτικής σκηνής και κοινωνίας, δρομολογώντας νέες αντιπαραθέσεις στα τμήματα της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, ενώ η διαφθορά στον Δήμο της Ρώμης και η ταύτιση του Μπέπε Γκρίλο με τα κατασκευαστικά συμφέροντα κυοφορούν την κρίση και στο «αδέκαστο» Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Η Ιταλία αρχίζει να ετοιμάζεται για τα δύο δημοψηφίσματα που πρότεινε το συνδικάτο της CGIL, ενώ οι «πατέρες» της Κεντροαριστεράς, από τον «πατριάρχη» Πρόντι έως τον τέως και τον νυν προέδρους της δημοκρατίας Ναπολιτάνο και Ματαρέλα, εξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές και μεσούσης της κρίσης του Δημοκρατικού Κόμματος στηρίζουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Καμπανάκι Πρόντι

Ο παραιτηθείς γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντζι πήρε το αεροπλάνο για να ανακαλύψει την... Καλιφόρνια και την «Κοιλάδα της Σιλικόνης», ενώ στη διεύθυνση του κόμματος άρχισαν να προβάλουν οι επίσημοι διεκδικητές της ηγεσίας και προφανώς της κυβέρνησης. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός Πρόντι προειδοποίησε ότι «η διάσπαση είναι αυτοκτονία» ζητώντας την ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για την αναβίωση της Κεντροαριστεράς.

Ο Ρέντζι και η «αριστερή» μειοψηφία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις διαδικασίες και τον χρόνο οργάνωσης του συνεδρίου και των προκριματικών εκλογών για την ηγεσία του και κυρίως τις εγγυήσεις από τον Ρέντζι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα υπάρξουν ψηφοδέλτια με λίστα, που στην πράξη δεν θα επιτρέψουν την επανεκλογή κανενός βουλευτή της μειοψηφίας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας - Μπάρι Μικέλε Εμιλιάνο από το βήμα της διεύθυνσης όχι μόνο δεν ανακοίνωσε την αποχώρησή του για να πάει με τον Μπερσάνι, αλλά δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία από τον Ρέντζι, θέτοντας σε κρίση και όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα. Ο Ντ’ Αλέμα, ο Μπερσάνι και η «αριστερή» πτέρυγα, που οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν έως 10%, δεν χάνουν μόνο έναν ηγέτη, αλλά και τη μεγάλη δεξαμενή των ψήφων που ελέγχει στην Απουλία και τη Νότιο Ιταλία. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο ετοιμάζεται να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στη Βουλή περίπου 20 από τους 303 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ετοιμάζονται να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα με τους Μπερσάνι, Σπεράντζα και Επιφάνι, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν οι 17 βουλευτές που μόλις εγκατέλειψαν τη νεοσύστατη ιταλική Αριστερά με επικεφαλής τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της Σκότο.

Η μικρή ομάδα του Τσιβάτι παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις από τη στιγμή που «η ομάδα του Μπερσάνι συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», όπως υπογράμμισε ο ίδιος. Η ομάδα του Μπερσάνι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Τζεντιλόνι, μαζί με αυτή του Σκότο. Στη Γερουσία ο Μπερσάνι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 13 γερουσιαστές σε σχέση με τους 10 που χρειάζεται για να έχει δική του ομάδα.

Παντοάν: Ούτε με τον αστυφύλαξ... αλλά με τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών Παντοάν προσπάθησε να εμφανιστεί συγκαταβατικός στη Βουλή, απαντώντας την Τετάρτη σε επίκαιρη ερώτηση για την Ελλάδα από τρεις βουλευτές της ιταλικής Αριστεράς τους Τζούλιο Μαρκόν, Στέφανο Φασίνα και τον αποχωρήσαντα Αρτούρο Σκότο. Ο Παντοάν αναγνώρισε τη θετική πορεία της Ελλάδας και τάχθηκε στην πράξη υπέρ της αξιολόγησης, για να παραδεχθεί όμως εμμέσως τις καταγγελίες της επίκαιρης ερώτησης και του δημοσιεύματος της “Corriere della Sera” ότι η Ιταλία στο ΔΝΤ συντάχθηκε με τα «γεράκια» της λιτότητας και τον Σόιμπλε, όπως ανέφερε η μεγαλύτερη και συντηρητική ιταλική εφημερίδα.

Η πραγματική απάντηση έφθασε το πρωί της Πέμπτης όταν ο Παντοάν ανακοίνωσε από το Παρίσι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραβλέψει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ιταλία χάρη στη στήριξη του Σόιμπλε. Από την πλευρά του ο Παντοάν δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περικοπών, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και την ιταλική κοινή γνώμη υποστηρίζοντας, σε συνάρτηση με το Brexit, ότι, εάν δεν υιοθετήσει μέτρα 0,2% του ΑΕΠ θα κινδυνεύσει με κατάρρευση η Ευρώπη. Ακόμη χειρότερα ο Παντοάν θα παρουσιάσει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη μακροοικονομική βιωσιμότητα της χώρας όπου οι αποκρατικοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρέους.

Παρ’ όλο που δεν έγινε σαφές πόσες φορές θα πρέπει να... πωληθεί η Ιταλία για να μειώσει τα χρέος των 2,2 τρισ. ευρώ, είναι φανερό ότι η Ρώμη θα συνεχίσει να υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό αντιφατική πολιτική σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη. Τελικά στα κρίσιμα θα είναι με τον αστυφύλαξ, με τον χωροφύλαξ ή με τον Σόιμπλε; Το σίγουρο είναι ότι όσο αυξάνεται η αβεβαιότητα εν όψει των ολλανδικών, γαλλικών και γερμανικών εκλογών τόσο λιγότερο θα απομακρυνθεί από τη γερμανική «προστασία». Ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, προφανώς γατί δεν προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Βερολίνο.

Αλληλέγγυοι με την Ελλάδα

Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να βρίσκονται στην καρδιά της προοδευτικής Ιταλίας και να προκαλούν ρήξεις μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, όπως φάνηκε και από την ανοικτή τοποθέτηση του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL, με σχεδόν 8 εκατομμύρια μέλη, και της μεγαλύτερης πολιτιστικής και κοινωνικής οργάνωσης της χώρας ARCI, που έχει σχεδόν 1,4 εκατομμύρια μέλη.

Οι επικεφαλής των δύο αυτών μαζικών οργανώσεων, η Σουζάνα Καμούσο και η Φραντσέσκα Κιαβάτσι, ζήτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα. Το έκαναν μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο βάζοντας πρώτες τις υπογραφές τους στο κάλεσμα που συνυπέγραψαν άλλες μεγάλες προσωπικότητες, από τον Αντρέα Καμιλέρι, τον Στέφανο Ροντοτά και τον Μάρκο Ρεβέλι έως τους κινηματικούς δημάρχους της Νάπολης και της Μεσσήνης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις και Ρενάτο Ακορίντι, την «ψυχή» της εκστρατείας εναντίον του ΤΤΙΡ Μόνικα Ντι Σίστο και αυτή της μάχης του «Όχι» στη συνταγματική αντιμεταρρύθμιση Άννα Φαλκόνε.

Η μάχη της Ελλάδας δεν εμπνέει μόνο το πάθος του ιταλικού προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου. Η Καμούσο και η Κιαβάτσι, όπως και οι υπόλοιποι που υπογράφουν, φαίνεται ότι κατανοούν ότι μια νίκη της Ελλάδας θα αποτελέσει νίκη και για τη χτυπημένη από την κρίση Ιταλία, που έχει χάσει σχεδόν το 30% της παραγωγικής της δυναμικής από την αρχή του έτους.

Η πρωτοφανής έλλειψη, για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας, μιας ουσιαστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στη Βουλή οδήγησε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, την CGIL, να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σειράς κοινωνικών δημοψηφισμάτων και ορισμένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σύντομα η Ιταλία θα ψηφίσει για την κατάργηση των voucher μετά τη συγκέντρωση 3,3 εκατομμυρίων υπογραφών από τη CGIL.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Καμούσο και η Κιαβάτσι αισθάνονται μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα τους την ίδια μοναξιά που αισθανόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Οι «ενωμένοι και αλληλέγγυοι» με την Ελλάδα Ιταλοί μεταφέρουν την πρόκληση στην επέτειο των 60 χρόνων της Ε.Ε. στη Ρώμη και στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις 23, 24 και 25 Μαρτίου στοιχηματίζοντας σε μια ισχυρή και όχι μόνο συμβολική ελληνική παρουσία, γιατί εκτιμούν ότι η αλλαγή και η ανοικοδόμηση της Ευρώπης με τις αρχές των δημοκρατών και κοινωνικών δικαιωμάτικων περνά πρωτίστως από την... Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL