Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Η Κίνα προειδοποιεί τον Τραμπ από το Φόρουμ του Νταβός: / Η Κίνα προειδοποιεί τον Τραμπ από το Φόρουμ του Νταβός: "Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κίνα προειδοποιεί τον Τραμπ από το Φόρουμ του Νταβός: / Η Κίνα προειδοποιεί τον Τραμπ από το Φόρουμ του Νταβός: "Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο"

Ποιος θα το λεγε; Όχι μόνο ότι ο ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας θα ανέβαινε κάποτε στο βήμα του φόρουμ των πλουσίων στο Νταβός, αλλά, κυρίως, ότι θα έπλεκε από εκεί το εγκώμιο της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, καλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να μην ενδώσουν στις σειρήνες του απομονωτισμού.

Στην πρώτη εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε σαν εγγυητής του διεθνούς οικονομικού status quo απέναντι στην αστάθεια που απειλούν να φέρουν οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. "Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητές" προειδοποίησε και χρησιμοποίησε παρομοιώσεις για να στείλει το μήνυμά του στον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

"Το να επιδιώκεις τον απομονωτισμό είναι σαν να κλειδώνεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ο άνεμος και η βροχή μπορεί να μείνουν απέξω, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με το φως και τον αέρα" σημείωσε, ενώ, επιστρατεύοντας ένα παρόμοιο σχήμα, συνέκρινε την παγκόσμια οικονομία με "ωκεανό" που δεν μπορεί να μετατραπεί σε "λίμνες και νησιά". Και συνέχισε να υπερασπίζεται την παγκοσμιοποίηση εκτιμώντας πως η οικονομική κρίση δεν είναι αποτέλεσμά της, αλλά οφείλεται στην "έλλειψη επαρκών ρυθμιστικών κανόνων" και "το κυνήγι του κέρδους με κάθε τίμημα".

Ο Κινέζος ηγέτης δεν έμεινε όμως μόνο στις παρομοιώσεις αλλά επιστράτευσε και τη γλώσσα των αριθμών για να αποδείξει πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος της χώρας του για την παγκόσμια οικονομία. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε, η Κίνα θα εισάγει αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, θα κάνει επενδύσεις 750 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό και θα στείλει 700 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες σε διεθνείς προορισμούς.

Τραμπ και "κορίτσια μειωμένης κοινωνικής συνείδησης"

Μακριά από το Νταβός και τις κινεζικές παρομοιώσεις του Σι, ο Ντόναλντ Τραμπ έβρισκε, την ίδια ώρα, έναν υπερασπιστή στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με μάλλον σκωπτική διάθεση, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις καταγγελίες ότι η χώρα του διαθέτει στοιχεία -όπως βίντεο με πόρνες- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκβιαστεί ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υποστήριξε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες "δεν τρέχουν πίσω" από κάθε δισεκατομμυριούχο και πρόσθεσε ότι του είναι δύσκολο να φανταστεί ότι "ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής" θα έτρεχε "να συναντήσει αυτά τα κορίτσια μειωμένης κοινωνικής συνείδησης, ακόμα κι αν μετά βεβαιότητας είναι οι καλύτερες στον κόσμο". Και αφού θυμήθηκε να καταγγείλει την πορνεία ως τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα, σημείωσε ότι "τα πρόσωπα που υποστήριξαν αυτού του είδους τα πλαστά έγγραφα είναι χειρότερα από ιερόδουλες".

“Ροκ” καταστάσεις ΗΠΑ - Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, για την πολύκροτη συνέντευξη στην οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ παρωχημένο και προέβλεπε χαιρέκακα τη διάλυση της "γερμανικής" Ε.Ε. συνεχίστηκαν και χθες, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί να προβλέπει "ροκ" καταστάσεις στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι του είναι αδιανόητο να έχουμε μια αμερικανική διακυβέρνηση που επιθυμεί τη διάλυση της Ε.Ε. και χαρακτήρισε "απογοητευτικά" τα σχόλια του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ διεμήνυε ότι η η Γερμανία δεν πρέπει να υποχωρήσει στις "απόπειρες εκφοβισμού" και τις "απειλές" του Τραμπ. "Αν πάρεις αυτό τον δρόμο έστω μια φορά, θα γίνεις στόχος περισσότερων απειλών και εκφοβισμών" τόνισε ο στενός συνεργάτης τής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Από τη σκοπιά της Βενεζουέλας, πάντως, ο Τραμπ δεν φαίνεται πιο απειλητικός από τον προκάτοχο του. Ο πρόεδρός της Νικολάς Μαδούρο εκτίμησε πως αποτελεί απλώς το θύμα μιας παγκόσμιας “εκστρατείας μίσους” και τόνισε ότι θα κριθεί από τις πράξεις του. "Δεν θα είναι χειρότερος από τον Ομπάμα. Αφήνει τον κόσμο βυθισμένο στην τρομοκρατία. Στη Λατινική Αμερική, θα τον θυμούνται για τρία πραξικοπήματα” τόνισε αναφερόμενος στις ανατροπές κυβερνήσεων στη Βραζιλία, την Ονδούρα και την Παραγουάη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL