Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τουρκία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η οικονομία

Πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 72 δισ. δολαρίων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Άγκυρας σε μια επείγουσα και εσπευσμένη κίνησή της για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευσή της. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύσταση ειδικού ταμείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της λίρας, η καθίζηση της οποίας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τη "Wall Street Journal", η ισοτιμία του τουρκικού εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 18% εφέτος και από τις αρχές Νοεμβρίου διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την πολιτική αβεβαιότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές και η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 72 δισ. δολάρια για να χαλαρώσει την κρίση ρευστότητας των επιχειρήσεων και για να ενισχύσει την απασχόληση ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τα ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν και οι νέες παραγγελίες κρατικών αυτοκινήτων θα ακυρωθούν. Πάντως οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι το επόμενο έτος. «Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους τομείς της» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL