Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την Ceta
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την Ceta

Η υπουργός Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη με το Βέλγιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ceta μεταξύ της χώρας της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνοντας την "ανικανότητα" των Ευρωπαίων να επικυρώσουν αυτή τη συνθήκη.

Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής απέτυχαν γιατί η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Η Φρίλαντ "διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους Βαλλόνους και επιστρέφει στον Καναδά", ανέφερε ο εκπρόσωπός της, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνομιλίες για τη "σωτηρία" της Ceta δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

"Τους τελευταίους μήνες εργαστήκαμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ. Όμως είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση τώρα να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι ο Καναδάς, με μια χώρα τόσο ευγενική και με τόση υπομονή όσο ο Καναδάς" είπε η Φρίλαντ, φανερά συγκινημένη, κατά την έξοδό της από την έδρα της βαλλονικής κυβέρνησης, στο Ναμίρ.

Η Φρίλαντ επέμεινε ότι "εργάστηκε πολύ σκληρά" αλλά πιστεύει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας. "Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και είμαι πολύ λυπημένη", είπε η Καναδή υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL