Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ανακατάληψη της Μοσούλης / Ανακατάληψη της Μοσούλης: Μητέρα των μαχών Νο2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακατάληψη της Μοσούλης / Ανακατάληψη της Μοσούλης: Μητέρα των μαχών Νο2

Στη σθεναρή αντίσταση των τζιχαντιστών, που αμύνονται με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα, με καμικάζι βομβιστές και ανορθόδοξο πόλεμο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να οδηγήσουν σε ήττα τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο Ιράκ, προσκρούει η προέλαση του "διεθνούς συνασπισμού" προς τη Μοσούλη. Καθώς οι μάχες φουντώνουν και οι απώλειες μεγαλώνουν, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τα χειρότερα, προβλέποντας ακόμα και χρήση χημικών όπλων. Η μάχη θα είναι σκληρή και μεγάλης διάρκειας, επαναλαμβάνουν με τη σειρά τους οι Αμερικανοί, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ βλέπει κίνδυνο ροής τζιχαντιστών προς την Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιό τους στη Μοσούλη. Από την πλευρά τους, ο Ερντογάν και οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους, παραδεχόμενοι ευθέως ότι τουρκικά μαχητικά συμμετέχουν ήδη στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, μικροί και μεγάλοι, διεθνείς και τοπικοί "παίκτες" στη Μέση Ανατολή σπεύδουν να πιάσουν στασίδι στα παζάρια για το "καθεστώς" της Μοσούλης μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών και η δήλωση του Ερντογάν είναι ενδεικτική της μεγάλης φούριας τους. «Θα είμαστε εκεί, στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σθεναρή αντίσταση

Η σθεναρή αντίσταση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αποτέλεσε μια μάλλον αρνητική έκπληξη για τους επικεφαλής της ετερόκλητης δύναμης των 94.000 ανδρών που προσπαθεί από τη Δευτέρα να ανακαταλάβει τη Μοσούλη. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN, "Το ΙΚ είναι πολύ πρόθυμο να δείξει τα δόντια του", κάτι που προσπάθησε χθες επανειλημμένα, στέλνοντας τον έναν μετά τον άλλον τους βομβιστές αυτοκτονίας να ανακόψουν την προέλαση των Κούρδων πεσμεργκά. Σε βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο τους Amaq, διακρίνονται ένοπλοι μαχητές να κάνουν νυχτερινή περιπολία σε έναν δρόμο της Μοσούλης. Ένας από τους μαχητές, που φορά κουκούλα, υπόσχεται στους Αμερικανούς ότι θα ηττηθούν. «Όσον αφορά εσένα, Αμερική (...), ορκιζόμαστε στο όνομα του Θεού ότι θα σε νικήσουμε στο Ιράκ και θα σε υποχρεώσουμε να φύγεις ηττημένη και ταπεινωμένη από τη χώρα» υπογραμμίζει ο ένοπλος.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προειδοποίησαν πως ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Μοσούλη. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στο Ιράκ Τόμας Λόταρ Βάις σημείωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνιούν για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων και πρόσθεσε πως ο ΔΟΜ άρχισε να διανέμει έναν περιορισμένο αριθμό μασκών κατά των αερίων. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ΙΚ μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα» ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πάντως πως οι πληροφορίες του προέρχονται κυρίως από ιρακινά ΜΜΕ.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, αναμένει μαζική μετακίνηση πληθυσμού, που μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ενώ περίπου 700.000 αναμένεται ότι θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς το παρόν έχει δημιουργήσει μόλις 5 καταυλισμούς για τη φιλοξενία συνολικά 45.000 ανθρώπων. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν αιχμαλωτίσει, βασανίσει και εκτελέσει χιλιάδες αμάχους που διαφεύγουν από περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Τουρκικό γιουρούσι

Στο μεταξύ, από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε χθες ότι η Άγκυρα είναι ήδη μέσα στο "παιχνίδι" της Μοσούλης. "Οι αεροπορικές δυνάμεις μας συμμετείχαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού" είπε ο Γιλντιρίμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το εύρος ή τη φύση της τουρκικής εμπλοκής. Πρόσθεσε ακόμα ότι Ιρακινοί στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους στο στρατόπεδο Μπασίκα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου πολεμώντας στο πλευρό των πεσμεργκά. «Όσοι λένε ότι 'η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στη Μοσούλη' πήραν την απάντησή τους» είπε ο Γιλντιρίμ. «Θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε στο πεδίο της μάχης, θα είμαστε και στο τραπέζι» τόνισε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το "τραπέζι" πάντως... στρώνεται αύριο στο Παρίσι. Γαλλία και Ιράκ διοργανώνουν υπουργική σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 20 χωρών, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Τουρκία, χώρες του Περσικού Κόλπου και ευρωπαϊκές, με αντικείμενο το πώς θα "σταθεροποιηθούν" η Μοσούλη και τα περίχωρά της αφού το Ισλαμικό Κράτος χάσει τον πόλεμο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε πως η νίκη στη μάχη της Μοσούλης μπορεί να πάρει χρόνο και πως είναι πιθανό οι μαχητές του ΙΚ να καταφύγουν στη Ράκα, το προπύργιό τους στη Συρία. Οπότε, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί σοβαρά το πώς θα ανακαταληφθεί και η πόλη αυτή... "Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανασυγκροτηθεί ή να ισχυροποιηθεί για να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο κέντρο. Πρέπει να ετοιμαστούμε" είπε ο Γάλλος υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL