Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ψυχρός πόλεμος και στα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχρός πόλεμος και στα ΜΜΕ

Ακόμη και στον χώρο των ΜΜΕ επεκτείνονται τώρα οι ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT), το οποίο χρηματοδοτείται από τη Μόσχα, κατήγγειλε χθες ότι η βρετανική τράπεζα NatWest "πάγωσε" όλους τους λογαριασμούς του στη χώρα χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

"Έκλεισαν όλους τους λογαριασμούς μας στη Βρετανία. Όλους”. "Η απόφαση δεν είναι αντικείμενο συζήτησης". Ζήτω η ελευθερία του λόγου!" έγραψε στο Τwitter η αρχισυντάκτρια του δικτύου Μαργαρίτα Σιμόνιαν. Η κίνηση αναμένεται να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο για το RT, η δημοσιογραφική κάλυψη του οποίου σχετικά με συγκρούσεις όπως εκείνες της Ουκρανίας και της Συρίας διαφέρει αισθητά από εκείνη των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων και πρακτορείων της Δύσης, να διατηρήσει τα γραφεία του στη Βρετανία.

Το RT δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του επιστολή της NatWest, με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου, στην οποία σημειώνεται ότι η τράπεζα κατέληξε στην απόφαση έπειτα από "προσεκτική σκέψη" και ότι η απόφαση είναι "οριστική" και αμετάκλητη. Η τράπεζα διευκρινίζει ότι "δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα" ενώ εκπρόσωπός της απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Τις εξηγήσεις απέφυγε και το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που αρκέστηκε στην επισήμανση ότι πρόκειται για τραπεζική υπόθεση.

Πέρυσι, ο ρυθμιστικός φορέας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη Βρετανία, ο Ofcom, είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του RT κατηγορώντας το για μεροληπτική και παραπλανητική ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία και ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα “RBK”, η Σιμόνιαν υποστήριξε ότι η κίνηση της NatWest εντάσσεται σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Βρετανίας σε βάρος της Ρωσίας. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι αθετεί τη δέσμευσή της στην ελευθερία της έκφρασης, συνδέοντας μάλιστα την εξέλιξη με την επικείμενη αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο προειδοποίησαν την Κυριακή τη Ρωσία με νέο κύκλο κυρώσεων, με αφορμή αυτή τη φορά τη στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε την οργή της ρωσικης κυβέρνησης όταν κάλεσε σε διαδηλώσεις έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL