Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ισραήλ εναντίον UNESCO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ εναντίον UNESCO

Τις σχέσεις του με την UNESCO, τον οργανισμό του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, διέκοψε χθες το Ισραήλ εκφράζοντας, έτσι, την οργή του για προσχέδιο απόφασης που, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Νετανιάχου, αρνείται τον ιστορικό δεσμό του ιουδαϊσμού με την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το κείμενο, το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη σε επίπεδο επιτροπής και θα υποβληθεί την Τρίτη στο εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού, αναφέρεται στην "κατεχόμενη Παλαιστίνη" και υπογραμμίζει ότι έχει στόχο "να διασφαλίσει την παλαιστινιακή πολιτισμική κληρονομιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ".

Το προσχέδιο, που υποβλήθηκε από επτά αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Αλγερία εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ, έξι κατά, 26 αποχές και δύο απουσίες. Από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταψήφισαν, η Κίνα και η Ρωσία υπερψήφισαν ενώ η Γαλλία απείχε.

Την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρότι αναγνωρίζεται πως η Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερό τόπο για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον χριστιανισμό, τον μωαμεθανισμό και τον ιουδαϊσμό, το κείμενο υπογραμμίζει μόνο τη σημασία της Πλατείας των Τεμενών για τους μουσουλμάνους χωρίς να αναφέρει πουθενά την ισραηλινή ονομασία Όρος του Ναού και βάζοντας το "Τείχος των Δακρύων" μέσα σε εισαγωγικά.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO είχε εγκρίνει παρόμοιο ψήφισμα με την υποστήριξη τότε αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Η υπερψήφιση μάλιστα του κειμένου τότε από τη Γαλλία προκάλεσε για μικρό χρονικό διάστημα διπλωματική κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας.

"Με αυτή την παράλογη απόφαση η UNESCO έχασε όποια αξιοπιστία διέθετε" τόνισε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσθέτοντας πως είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η σύνδεση των Κινέζων με το Σινικό Τείχος και των Αιγυπτίων με τις πυραμίδες. Ανακοινώνοντας λίγο αργότερα τη διακοπή της συνεργασίας του Ισραήλ με τον διεθνή οργανισμό, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Ναφτάλι Μπένετ κατηγόρησε την UNESCO ότι προσφέρει "άμεση υποστήριξη στην ισλαμιστική τρομοκρατία".

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει, ίσως, το πιο επίμαχο ζήτημα της μακροχρόνιας ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Το Ισραήλ κατέλαβε την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του πολέμου του 1967 και λίγο αργότερα την προσάρτησε, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL