Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής

Σε παρτίδα για γερά νεύρα εξελίσσεται το παιχνίδι των ισχυρών στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής μετά την προειδοποίηση - απειλή της Τουρκίας για παγκόσμιο πόλεμο εφόσον δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά της και τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει με την εισβολή χιλιάδων στρατιωτών της στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός έχει κορυφωθεί καθώς ο λεγόμενος διεθνής συνασπισμός (ΗΠΑ και σύμμαχοι) προετοιμάζει επίθεση στο προπύργιο των τζιχαντιστών, την πλούσια σε πετρέλαιο Μοσούλη του βορείου Ιράκ, αλλά και στην "πρωτεύουσά" τους, τη Ράκα της Συρίας, την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι. Στο εκρηκτικό μείγμα προστίθενται οι κατηγορίες των ΗΠΑ για ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι ελπίδες για μια εκτόνωση της κρίσης, έστω προσωρινά, εναποτίθενται τώρα σε μια διεθνή συνάντηση για τη Συρία που θα γίνει το Σάββατο στη Λωζάννη της Ελβετίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε ότι στις συνομιλίες θα μετάσχουν πιθανότατα η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, πιθανώς και το Κατάρ. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει η συνάντηση χωρίς να αναφερθεί στους συμμετέχοντες.

Προκαλεί και πιέζει η Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμέρισε σε φραστικό επίπεδο τις "συστάσεις" της Ουάσιγκτον να αποφύγει τις μονομερείς κινήσεις στη Μοσούλη και να συνεργαστεί με την ιρακινή κυβέρνηση αντί να την απαξιώνει.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των κινδύνων δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Δεν χρειαζόμαστε άδεια και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε πρόσφατα τη Συνθήκη της Λωζάννης που καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Φανερώνοντας τον μεγάλο φόβο της Άγκυρας ο Ερντογάν χαρακτήρισε εξαιρετικά ατυχή τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον για εξοπλισμό των Κούρδων από τις ΗΠΑ και την απέδωσε σε... πολιτική απειρία.

Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύρραξη στη Συρία έχει φέρει όλον τον κόσμο στο χείλος ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου.

"Για να είμαι ξεκάθαρος, αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων, η Αμερική και η Ρωσία θα φτάσουν στον πόλεμο" δήλωσε ο Κουρτουλμούς στο πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με πηγές στην Άγκυρα, 2.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στην Μπασίκα και σε άλλες περιοχές του βορείου Ιράκ, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των στρατιωτών που έχει στείλει η Τουρκία μέσα στο συριακό έδαφος.

Πούτιν: "Δεν θέλουμε κλιμάκωση"

"Μας ανησυχεί η επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν είναι δική μας επιλογή ούτε το επιδιώξαμε. Το αντίθετο, θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ" ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του χθες σε οικονομικό συνέδριο στη Μόσχα και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίζει τη Μόσχα σαν ισότιμο εταίρο αντί να επιχειρεί να υπαγορεύσει όρους.

Για την επίθεση εναντίον του κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια που έβαλε την ταφόπλακα στην προηγούμενη κατάπαυση του πυρός ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως οι δράστες είναι "τρομοκράτες", αλλά προτιμούν να κατηγορούν τη Ρωσία. Στον βομβαρδισμό του κονβόι στις 20 Σεπτεμβρίου δυτικά του Χαλεπιού σκοτώθηκαν 20 ανθρωποι.

Για τη ματαίωση του ταξιδιού του στο Παρίσι ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση Ολάντ ότι αδιαφόρησε για τις ρωσικές ενστάσεις στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αντιρωσικής υστερίας αλλά και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Στο ίδιο ύφος και με παρόμοιες κατηγορίες για αντιρωσική προπαγάνδα απάντησε η Μόσχα στην προτροπή του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον προς τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Wikileaks και υποκλοπές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης για ανάμειξη της Μόσχας στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, ειδικότερα στην προεκλογική εκστρατεία, με τις υποκλοπές στα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και με τις αποκαλύψεις που κάνουν τα Wikileaks εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

"Είναι μεν κολακευτικό, αλλά εν μέρει" σχολίασε σκωπτικά ο Πούτιν και τόνισε ότι η αντιρωσική ρητορεία δηλητηριάζει τις διμερείς και τις διεθνείς σχέσεις. Αυτή η αντιρωσική υστερία έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Θέλουν να γίνεται συζήτηση για τους δράστες, αλλά όχι για το περιεχόμενο των μηνυμάτων", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλος ο κόσμος στις ΗΠΑ λέει τώρα ότι η Ρωσία είναι αυτή που ελέγχει τις προεδρικές εκλογές, ειρωνεύτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σε συνέντευξη στο δίκτυο CNN. "Ασφαλώς είναι κολακευτικό να προσελκύει τόση προσοχή μια 'περιφερειακή δύναμη', όπως μας αποκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από λίγο καιρό, αλλά δεν έχουμε δει ούτε μία απόδειξη" είπε ο Λαβρόφ και κατέληξε: Αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν. Το να λένε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ είναι γελοίο".

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, ο Τζον Ποντέστα, κατηγόρησε χθες έναν συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε λάβει "ειδοποίηση εκ των προτέρων" για τα σχέδια των WikiLeaks να δημοσιοποιήσουν χιλιάδες υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που "καίνε" τη Χίλαρι. Ο Ποντέστα κατήγγειλε μεθόδευση ώστε να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις αποκαλύψεις για τη σεξιστική συμπεριφορά του Τραμπ και τον κατηγόρησε ότι ενθαρρύνει την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL