Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
"Μία ηλίθια απάντηση σε ένα ηλίθιο ερώτημα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μία ηλίθια απάντηση σε ένα ηλίθιο ερώτημα"

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ούγγροι την Κυριακή για το δημοψήφισμα, που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση Όρμπαν όσον αφορά τις ποσοστώσεις των μεταναστών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την επικράτηση του "Όχι" να παραμένει λίγο-πολύ δεδομένη, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποσοστό της αποχής, καθώς το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο αν αυτή ξεπεράσει το 50%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν συντριπτικό προβάδισμα στο “Όχι” που ξεκίνησε με ποσοστά της τάξης του 62%, εκτοξεύτηκε κάποια στιγμή στο 85% και σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του 75%.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι άλλωστε διατυπωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να εκβιάζει το "Όχι", καθώς η θετική απάντηση ισοδυναμεί με κατάργηση της ουγγρικής εθνικής κυριαρχίας: “Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων υπηκόων στην ουγγρική επικράτεια χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου;”.

Οι αφίσες της καμπάνιας του "Όχι" εμφανίζουν καραβάνια με πρόσφυγες να "εισβάλλουν" στη χώρα και να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με διάφορα κουίζ. "Γνωρίζατε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι διεξήχθησαν από μετανάστες;", "Γνωρίζατε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη μόνο από τη Λιβύη;", "Γνωρίζετε ότι από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης αυξήθηκε η κακοποίηση των γυναικών στην Ευρώπη";

Οι πολέμιοι της ξενοφοβικής πολιτικής απαντούν με χιούμορ. "Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Ουγγαρία οι οποίοι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη;" αναφέρουν οι αφίσες τους προσθέτοντας το σχόλιό τους για το δημοψήφισμα: "Μία ηλίθια απάντηση σε ένα ηλίθιο ερώτημα. Ψηφίστε άκυρο!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL