Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Deutsche Bank: Το δράμα παρατείνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Deutsche Bank: Το δράμα παρατείνεται...

Με τη γνωστή “καραμέλα” too big to fail (πολύ μεγάλη για να αποτύχει) συνεχίζει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, ο Βρετανός τραπεζίτης Τζον Κράιν, να διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το δαιδαλώδες οικοδόμημα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, καθώς τραντάζεται συθέμελα από τις απανωτές δονήσεις των αγορών.

Η μετοχή της τράπεζας βυθίστηκε χτες στο άνοιγμα της Φρανκφούρτης σε ιστορικό χαμηλό, κοντά στα 8 ευρώ πριν ανακάμψει και καλύψει τις απώλειες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης με άνοδο 7,54%.

Είχαν προηγηθεί φήμες για συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές ώστε το πρόστιμο από τα 14 δισ. να πέσει στα 5,5 δισ., αλλά και η δημοσιοποίηση εσωτερικού υπομνήματος του Κράιαν σύμφωνα με τον οποίο “ο ισολογισμός της τράπεζας είναι σήμερα πιο ασφαλής απ' οποιαδήποτε άλλη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών”. Οι traders πάντως συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η μετοχή της DB θα πέσει στα 8 ευρώ.

Στο μεταξύ, κι ενώ ο Ντάισελμπλουμ διαμηνύει πως Η τράπεζα πρέπει να επιβιώσει "μόνη της" χωρίς κρατική βοήθεια, Αμερικανοί αναλυτές υπενθυμίζουν την ύπαρξη ενός ισχυρού παράγοντα που διαφοροποιεί καθοριστικά την περίπτωση της DB από εκείνη της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, η οποία χρεοκόπησε το 2008 παρασέρνοντας στην πτώση της όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: τη δυνατότητα της παραπαίουσας γερμανικής τράπεζας να προσφύγει απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτως ώστε να αποκτήσει ρευστότητα προσφέροντας ως εγγύηση ακόμα και στοιχεία του ενεργητικού της που είναι δύσκολο να πουληθούν. Εν κατακλείδι, ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο αναθεματίζουν εν χορώ ο Σόιμπλε και το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο μεμψιμοιρώντας για τα χαμηλά επιτόκια, θα μπορούσε να γίνει ο από μηχανής θεός στο δράμα της Deutsche Bank.

Ομπάμα, Μέρκελ και στη μέση... Deutsche Bank

Η υπόθεση πάντως έχει φτάσει στα πιο υψηλά κλιμάκια, με τους Μέρκελ και Ομπάμα να μην συζητούν πλέον μόνον για διεθνή τρομοκρατία, Ουκρανία, Ρωσία, Διατλαντική συμφωνία εμπορίου κ.λπ., αλλά και για το πΏς θα ξεμπλέξουν το κουβάρι της Deutsche Bank. Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε χτες τηλεφωνικά με τον Ομπάμα -δεν έγινε γνωστό αν εκείνη του τηλεφώνησε- αλλά το Βερολίνο επιμένει ότι συζήτησαν μεταξύ τους όλα τα άλλα πλην της... Deutsche Bank. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητάει από τη γερμανική τράπεζα 14 δισ. δολάρια για να κλείσει εξωδικαστικά την έρευνα εις βάρος της για τη συμμετοχή της στο κερδοσκοπικό πάρτι με τα ενυπόθηκα δάνεια, το 2007. Οι κακές γλώσσες λένε πως το μεγάλο αφεντικό της DB, ο Κράιαν, ζήτησε από τη Μέρκελ να μεσολαβήσει στον Ομπάμα ώστε ο πρόεδρος να “κουρέψει” το πρόστιμο -που οι Γερμανοί θεωρούν εξωφρενικό- και έτσι να επιβιώσει ο τραπεζικός κολοσσός.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας επέμεινε ότι “η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ύφος “βερμπότεν” έκοψε τη φόρα των δημοσιογράφων: «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank»...

“Μας την πέφτουν”...

Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, η αιτία του προβλήματος φορτώνεται σε κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο και εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα φαίνεται πως δεν αποτελεί ούτε ο φλεγματικός Κράιαν. Ο επικεφαλής της DB, πρόσωπο που εξελίσσεται σε έναν απ΄ τους πρωταγωνιστές του δράματος, επέρριψε την ευθύνη για το χάος στον όμιλο του στις “δυνάμεις της αγοράς”, αυτές που κάτω από άλλες συνθήκες, ο ίδιος θα εξυμνούσε όπως βέβαια και κάθε άλλος τραπεζίτης.

Ο Κράιαν προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό της τράπεζας καθώς η κατάσταση στις αγορές και την ψυχολογία όλων επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και φόβος για το άγνωστο επισκιάζει τα πάντα. Ο Βρετανός τραπεζίτης έκανε αναφορά στις “εκτεταμένες εικασίες” στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες των hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην DB, επισημαίνοντας πως μπορεί να έχασε 800 από αυτούς- σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- αλλά η η τράπεζα έχει άλλους 20 εκατ. πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στις αγορές που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», έγραψε ο Κράιαν σε εσωτερικό υπόμνημά τους προς τους εργαζομένους το οποίο αποκάλυψε το Reuters. «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης με το αμερικανικό πρόστιμο δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης σε χαμηλότερο ποσό, στα επίπεδα αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank.

Μήνυμα Ρέντζι υπέρ διάσωσης της DB

Δεν εμφανίστηκε χαιρέκακος ο Ρέντζι στις χτεσινές δηλώσεις του για τα δεινά της DB καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη γερμανική κυβέρνηση να διασώσει την προβληματική τράπεζα. «Είμαι βέβαιος ότι οι γερμανικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης στην Deutsche Bank» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός από το Ισραήλ όπου παρέστη στην κηδεία του Σιμόν Πέρες. "Υποστηρίζαμε ανέκαθεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει όλα όσα είναι αναγκαία ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα των τραπεζών», πρόσθεσε, και εξέφρασε «την πλήρη υποστήριξή του στη γερμανική κυβέρνηση με την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Deutsche Bank».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL