Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ιράν: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 ανέπτυξε το Ιράν γύρω από την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, ανέφεραν σήμερα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

"Η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε κάθε περίπτωση", δήλωσε ο ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαϊλί, διοικητής της δύναμης αντιαεροπορικής άμυνας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), στην κρατική τηλεόραση. Ο Εσμαϊλί δεν είπε αν το σύστημα είναι λειτουργικό, πρόσθεσε όμως: "Σήμερα, ο ουρανός του Ιράν είναι από τους πιο ασφαλείς στη Μέση Ανατολή".

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε χθες πως η στρατιωτική δύναμη της χώρας εξυπηρετεί αμυντικούς σκοπούς. "Οι S-300 είναι ένα αμυντικό και όχι επιθετικό σύστημα, αλλά οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το Ιράν να το αποκτήσει", ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν το 2015 σε συμφωνία ορόσημο για τα πυρηνικά με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για την αμφιλεγόμενη πυρηνική εργασία της. Ο εμπλουτισμός ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό, περίπου 100 χλμ. νότια της Τεχεράνης, έχει σταματήσει αφότου ξεκίνησε η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας τον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL