Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΗΠΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα / Αρνητικό ρεκόρ Κλίντον και Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα / Αρνητικό ρεκόρ Κλίντον και Τραμπ

Το μεγάλο δίλημμα των Αμερικανών πολιτών στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου αναδεικνύει η δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία Κλίντον και Τραμπ είναι ισόπαλοι στην... αντιπάθεια που τρέφει για αυτούς το εκλογικό σώμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέκτησε μεν το προβάδισμα, ως είθισται μετά το συνέδριο του κόμματος, αλλά είναι μεταξύ των πιο αντιδημοφιλών υποψηφίων που έχουν λάβει ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του δικτύου CBS, αρνητική άποψη για τη Χίλαρι Κλίντον έχει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και θετική το 36%. Ο Τραμπ, από την άλλη, είναι ακόμη πιο αντιδημοφιλής, καθώς το 52% έχει γι' αυτόν αρνητική γνώμη και το 31% θετική. Στην πρόθεση ψήφου η Κλίντον ανέβηκε στο 46% έναντι 39% του Τραμπ, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 16%. Οι δύο αντίπαλοι ήταν ισόπαλοι μετά το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και έπαιρναν από 42% ενώ τον περασμένο Ιούνιο η Κλίντον είχε προβάδισμα έξι μονάδων στη δημοσκόπηση του ίδιου δικτύου.

Οι μετρήσεις των επόμενων ημερών, όταν καθίσει η "σκόνη" των συνεδρίων, θα καταγράψουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πολιτείες στον βιομηχανικό Βορρά (Οχάιο, Πενσυλβάνια) και στον Νότο (Φλόριντα, Τέξας).

Πατριωτισμός και ρατσισμός

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που η προεκλογική εκστρατεία βυθίστηκε στο βούρκο. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έδωσε νέο ρεσιτάλ ξενοφοβίας με προσβλητικά σχόλια για τη μητέρα ενός μουσουλμάνου Αμερικανού λοχαγού που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004. Ο πατέρας του λοχαγού Καν, που είναι δικηγόρος και κατάγεται από το Πακιστάν, είχε καταγγείλει από το βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο του Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, προκαλώντας τον να παρουσιάσει τις θυσίες που έκανε εκείνος για τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απάντησε ότι οι επιχειρήσεις του έδωσαν χιλιάδες δουλειές -βεβαίως αυτό είναι θυσία, υποστήριξε- και ειρωνεύτηκε το γεγονός ότι στο συνέδριο μίλησε ο πατέρας αλλά όχι η μητέρα του πεσόντος, υπονοώντας ότι οι γυναίκες δεν έχουν φωνή στο Ισλάμ, για να εισπράξει την αποδοκιμασία της μητέρας που εμφανίσθηκε σε πολλά αμερικανικά κανάλια θρηνώντας την απώλεια του παιδιού της.

Στο θέμα παρενέβη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν καλώντας τον Τραμπ να ζητήσει συγγνώμη: "Είναι η ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το παράδειγμα στη χώρα μας και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Μολονότι το κόμμα του έδωσε το χρίσμα, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να συκοφαντεί τους καλύτερους από εμάς" είπε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, ο οποίος είχε πιαστεί αιχμάλωτος στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πέρσι, ο Τραμπ είχε ειρωνευτεί το Μακέιν λέγοντας ότι δεν είναι ήρωας πολέμου επειδή αιχμαλωτίσθηκε από τους Βιετκόνγκ. "Εμένα μου αρέσουν οι άνδρες που δεν αιχμαλωτίστηκαν" είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Ο ρόλος του Μέρντοχ

Η εφημερίδα "New York Post" δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες της συζύγου του Τραμπ, Μελάνια, από την εποχή που ήταν μοντέλο, με πηχυαίο τίτλο: «Menage a Trump» , που παραφράζει το Menage a trois (Ερωτικό τρίγωνο). Το ταμπλόιντ, που ανήκει στον μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, είχε δημοσιεύσει προχθές άλλη γυμνή φωτογραφία της Μελάνια με τίτλο «The Ogle (Λάγνο) Office» , παράφραση του «The Oval Office».

Τον περασμένο Απρίλιο, η "New York Post" εμφανίστηκε να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τραμπ παρουσιάζοντάς τον ως έναν "πολλά υποσχόμενο σούπερ σταρ" και δικαιολογούσε τα ρατσιστικά κηρύγματά του ως τα "σφάλματα ενός πρωτάρη". Άραγε άλλαξε γραμμή ο Ρούπερτ Μέρντοχ, κι αν ναι γιατί και με ποια ανταλλάγματα;

Το επιτελείο Τραμπ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις της αμερικανικής χριστιανικής Δεξιάς. Ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλος τους Τραμπ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε ενοχλητικό σε αυτές τις φωτογραφίες: "Πρόκειται για μία ωραία γυναίκα" είπε. Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από το 1995, όταν η Μελάνια Τραμπ ήταν 25 ετών και εργαζόταν ως μοντέλο, δηλαδή 10 χρόνια πριν από τον γάμο της με τον μεγιστάνα των ακινήτων.

Η εφημερίδα "New York Post" δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες της συζύγου του Τραμπ, Μελάνια, από την εποχή που ήταν μοντέλο, με πηχυαίο τίτλο: «Menage a Trump» , που παραφράζει το Menage a trois (Ερωτικό τρίγωνο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL