Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κρέας αλόγου και στα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρέας αλόγου και στα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ!

Όλο και πιο τρομακτικό γίνεται το σκάνδαλο με τα νοθευμένα με κρέας αλόγου διατροφικά προϊόντα στην Ευρώπη, τα οποία κατέληγαν ανεξέλεγκτα στο πιάτο του καταναλωτή. Ο χάρτης του σκανδάλου επεκτείνεται διαρκώς, περιλαμβάνοντας πλέον περισσότερες χώρες και περισσότερα διατροφικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα έτοιμα... κεφτεδάκια των εστιατορίων της σουηδικής αλυσίδας καταστημάτων ειδών σπιτιού ΙΚΕΑ.

Η σουηδική φίρμα απέσυρε χτες απ' τα εστιατόρια των καταστημάτων της σε 14 ευρωπαϊκές χώρες τους συγκεκριμένους κεφτέδες, καθώς ύστερα από αναλύσεις των αρχών της Τσεχίας σε κιμά με προέλευση από τη Σουηδία, βρέθηκαν ίχνη κρέατος αλόγου. Κεφτεδάκια της IKEA που περιείχαν τον ίδιο κιμά διατέθηκαν σε καταστήματα της φίρμας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κατά τους δικούς της εσωτερικούς ελέγχους που έγιναν πριν δύο εβδομάδες, δεν εντοπίστηκε κρέας αλόγου στα προϊόντα των εστιατορίων της, ωστόσο υπό το φως των νέων ευρημάτων, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε νέους ελέγχους. Σύμφωνα με την IKEA, τα εν λόγω κεφτεδάκια παρασκευάζονται από έναν μόνο προμηθευτή της, που εδρεύει στη Σουηδία.

Οι ερευνητές της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Τσεχίας, η οποία εκτελεί χρέη εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων στη χώρα, ανακάλυψαν το νοθευμένο κρέας σε συσκευασίες κεφτέδων του ενός κιλού που είχαν παρασκευαστεί στη Σουηδία και είχαν εξαχθεί στην Τσεχία για να διατεθούν στα εκεί καταστήματα της ΙΚΕΑ. Οι ερευνητές της υπηρεσίας πήραν δείγματα κρέατος από το υποκατάστημα της IKEA στην πόλη Μπρνο, από ένα προϊόν το οποίο στη συσκευασία του έγραφε ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κρέατος. Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές, διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Οι τσέχικες αρχές κατάσχεσαν συνολικά 760 κιλά κεφτέδων της σουηδικής αλυσίδας. Οι τσεχικές υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων βρήκαν εξάλλου κρέας αλόγου και σε μπιφτέκια από την Πολωνία, που πωλούνταν από την τσέχικη εταιρεία εμπορίας και διανομής τροφίμων BidVest, η συσκευασία των οποίων ανέφερε ότι επρόκειτο για «βοδινά προμαγειρεμένα μπιφτέκια». Οι Τσέχοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην τσεχική αγορά χωρίς το περιεχόμενό τους να δηλώνεται με σαφήνεια.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας ανακοίνωσε χτες ότι ίχνη κρέατος αλόγου βρέθηκαν σε κατεψυγμένα γεύματα με κιμά, τα οποία έχουν παραχθεί από εταιρείες ιδιοκτήτης των οποίων είναι η πολυεθνική ελβετική Nestle. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, η Nestle απέσυρε χτες από τα ισπανικά σούπερ μάρκετ έξι προϊόντα της με την ετικέτα “La Cocinera” και ένα της ετικέτας “Buitoni”, ενώ πάγωσε όλες τις παραλαβές κρέατος από την προμηθεύτρια εταιρία της, Servocar.

Τέλος τα κεφτεδάκια στα ελληνικά ΙΚΕΑ

Την παύση πώλησης και διάθεσης ύποπτου για παρουσία κιμά αλόγου προϊόντος κρέατος (κεφτεδάκια) προληπτικά στα καταστήματά της ανακοίνωσε η εταιρεία ΙΚΕΑ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μετά την έκταση που έλαβε το θέμα στην Τσεχία και άλλες χώρες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, “αναφορικά με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων, που ήδη διενεργούνται. Η πώληση και διάθεση των σχετικών προϊόντων έχει σταματήσει για προληπτικούς λόγους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL