Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ξύλο στη τουρκική Βουλή και νομοσχέδιο για την άρση ασυλίας / Τουρκική Βουλή: Στο στόχαστρο οι βουλευτές του HDP
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξύλο στη τουρκική Βουλή και νομοσχέδιο για την άρση ασυλίας / Τουρκική Βουλή: Στο στόχαστρο οι βουλευτές του HDP

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, της κεμαλικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης πέρασε τελικά από την αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής το σχέδιο νόμου για την άρση της ασυλίας που έχει ως στόχο το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Προηγήθηκε τρίτος γύρος επεισοδίων με ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς βουλευτών μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εισέβαλαν προχθές το βράδυ στη αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή και ακολούθησε σύρραξη με κλωτσιές και γροθιές. Οι βουλευτές του HDP αποχώρησαν λέγοντας ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν σε μια φάρσα. Στη συνέχεια, τα άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα (το κόμμα του Ερντογάν, η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης - Γκρίζοι Λύκοι), ενέκριναν το σχέδιο νόμου, που προωθείται τώρα στη Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή δικαστικές έρευνες.

"Η νομιμοποίηση μας δεν προέρχεται από τον πρωθυπουργό ούτε από τον πρόεδρο, αλλά από τον λαό. Αυτή η κυβέρνηση προστατεύει με νόμους τα δικά της παιδιά και μας λέει να εμπιστευτούμε τη δικαιοσύνη, αλλά εμείς αρνούμαστε, τα ίδια θα πούμε και στο δικαστήριο", δήλωσε η βουλευτής του HDP Μεράλ Ντανίς Μπεστάς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (ιδρυτής του AKP) έχει ζητήσει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των ηγετών και βουλευτών του HDP, τους οποίους κατηγορεί ως συνοδοιπόρους τρομοκρατών γιατί κατήγγειλαν τις σφαγές Κούρδων αμάχων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τού εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Εν τω μεταξύ στη νοτιοανατολική Τουρκία αντάρτες του PKK εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού στη επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και πέντε αντάρτες, σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL