Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Στενός κλοιός γύρω από τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στενός κλοιός γύρω από τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ της Τουρκίας

Από τον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας", στον πόλεμο κατά των μέσων ενημέρωσης. Στόχος αυτή τη φορά ο επιχειρηματικός όμιλος Dogan Holding, ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Τουρκία, που εκδίδει την αντιπολιτευόμενη "Χουριέτ" και είναι ιδιοκτήτης μιας σειράς ειδησεογραφικών καναλιών και ιστοτόπων, όπως το CNN Turk και το Canal D. Κατηγορείται για... "λαθρεμπόριο καυσίμων". Τη δυσφορία της για τη στοχοποίηση του Τύπου εκφράζει ανοιχτά και η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο "φίμωση".

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν κατά κόρον φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε κατηγορητήριο εις βάρος του ιδρυτή της εταιρείας Dogan Holding και πρόεδρου της τράπεζας Isbank Αϊντίν Ντογάν με την κατηγορία της "ανάμειξης" σε δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Isbank Ερσίν Οζιντσέ κατηγορείται επίσης για "ανάμειξη" στη χρηματοδότηση του δικτύου από το 2001 έως το 2007.

Οι κατηγορίες χρονολογούνται από την εποχή που η Dogan Holding και η Isbank -η μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τουρκική τράπεζα- ήταν μέτοχοι της εταιρείας διανομής καυσίμων Petrol Ofisi, πριν η τελευταία εξαγοραστεί από την αυστριακή εταιρεία OMV το 2010.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο εισαγγελείς είχαν αρχίσει έρευνα εις βάρος του ομίλου Dogan για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας". Το 2009 είχε επιβληθεί στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για "φοροδιαφυγή" σε μια ενέργεια που είχε θεωρηθεί απόπειρα να συντριβούν όσοι επικρίνουν τον Ερντογάν δεδομένου ότι η "Χουριέτ" είχε καλύψει εκτενώς τις κατηγορίες εις βάρος του για διαφθορά.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν χθες τον λόγο από την κυβέρνηση της Άγκυρας για τη στοχοποίηση του Τύπου, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ να επικρίνει ανοιχτά τις τουρκικές αρχές καθώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες "για να κλείσουν ή να επέμβουν στην έκδοση" διαφόρων μέσων ενημέρωσης.

"Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό των ορθών διαδικασιών και της ίσης μεταχείρισης βάσει του νόμου" τόνισε ο Έρνεστ και πρόσθεσε ότι "σε μια δημοκρατική κοινωνία η έκφραση διαφωνίας θα όφειλε να ενθαρρύνεται, όχι να φιμώνεται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL