Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν ιστορικό μοναστήρι / Απέραντο σφαγείο σε Συρία και Ιράκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν ιστορικό μοναστήρι / Απέραντο σφαγείο σε Συρία και Ιράκ

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συζητούσαν στη Ζυρίχη χθες το βράδυ για την κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ έχουν μετατραπεί σε απέραντο σφαγείο επαρχίες της Συρίας και του Ιράκ, με τους αντικαθεστωτικούς, τους τζιχαντιστές, τις δυνάμεις του Ασαντ και τους Κούρδους μαχητές να διεκδικούν τον έλεγχο πόλεων και χωριών. Στην ανατολική Συρία οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Ντέιρ Ελ Ζορ των 200.000 κατοίκων, όπου αναφέρονται ελλείψεις τροφίμων αλλά κυρίως κλίμα πανικού και φόβος για μεγάλη σφαγή εάν ηττηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση και αντικαθεστωτικοί της Συρίας κατηγορούσαν τη Ρωσία για σφαγή 1.000 αμάχων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσα σε τέσσερις μήνες. Η Μόσχα διαψεύδει και υποστηρίζει ότι ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούν στην περιοχή κακές καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν τη δράση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Στο Ιράκ ένα μνημείο της χριστιανοσύνης, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία κοντά στη Μοσούλη, έπεσε θύμα του σκοταδισμού των τζιχαντιστών που κατέλαβαν την περιοχή πριν από δυο χρόνια και έχουν καταστρέψει πολλά ακόμη μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαίωσαν την καταστροφή της μονής που είχε χτιστεί τον έκτο αιώνα και ήταν η παλαιότερη στο Ιράκ. Προηγουμένως το Ισλαμικό Κράτος είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του αρχιδήμιου των ξένων δημοσιογράφων και άλλων ομήρων που ήταν γνωστός ως Τζιχάντι Τζον.

Το Ισραήλ θέλει "ανεξάρτητο" Κουρδιστάν

Μια ευκαιρία για να αποδυναμώσει περαιτέρω τους Άραβες βλέπει το Ισραήλ με τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της Ισραηλινής υπουργού Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ σε συνέδριο για θέματα ασφαλείας που έγινε στο Τελ Αβίβ. Πρέπει να ταχθούμε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας κουρδικού κράτους μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, ενός κράτους που θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ, είπε η υπουργός. Όπως μάλιστα συμπληρώνει το ρωσικό κανάλι RT, η υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου πρότεινε ουσιαστικά τη δημιουργία αυτού του κράτους σε εδάφη μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ισραήλ. Οι Κούρδοι είναι λαός με ιστορία χιλιάδων ετών, ένα δημοκρατικό έθνος που έχει αδικηθεί, και έχει κοινό συμφέρον με το Ισραήλ την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, τόνισε η υπουργός. Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως σχέσεις με την κουρδική ημιαυτόνομη οντότητα στο βόρειο Ιράκ όπου λέγεται ότι δραστηριοποιούνται ισραηλινές εταιρείες.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες τις δυνάμεις της KRG (Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης) στο βόρειο Ιράκ ότι διεξάγουν εκστρατεία για τον ξεριζωμό των Αράβων. Τις κατηγορίες απέρριψε Κούρδος αξιωματούχος τονίζοντας ότι η περιοχή του Κουρδιστάν φιλοξενεί 700.000 Άραβες που διέφυγαν από τη βία στην υπόλοιπη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL