Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο ξηλώνει τον Μόρσι (live και twitter feed)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο ξηλώνει τον Μόρσι (live και twitter feed)

Ανανέωση: Σε πραξικόπημα προχώρησε ο Αιγυπτιακός στρατός νωρίς το βράδυ της Τετάρτης καθαιρώντας δια της βίας τον πρόεδρο Μόρσι ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Ο πρόεδρος και επικεφαλής της μουσουλμανικής αδελφότητας  φημολογείται ότι συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται το Σύνταγμα. Χρέη προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συνταγματικού δικαστηρίου, ενώ η χώρα θα διοικηθεί από επιτροπή τεχνοκρατών, ωσότου ορισθεί ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη καθώς η Μουσουλμανική αδελφότητα δεν έχει απαντήσει στο διάγγελμα του Στρατηγού Σίσι, ενώ στο Κάιρο εκατομμύρια διαδηλωτές πανηγυρίζουν και διαμαρτύρονται ταυτόχρονα. Στο διάγγελμα του ο Στρατηγός Σίσι, ο οποίος φάνηκε να έχει την υποστήριξη τόσο της Μουσουλμανικής, όσο και την Κοπτικής κοινότητας, ανέφερε:

"O στρατός πήρε το μήνυμα να παρέμβει και να προστατεύσει την επανάσταση. Αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην ουσία του αιτήματος. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε προσπάθειες να περιορίσουμε τα προβλήματα και να να βρεθεί λύση, χωρίς να απειληθεί η χώρα με διχασμό. Καλέσαμε όλες τις πολιτικές, πατριωτικές δυνάμεις από το Νοέμβρη σε  διάλογο αλλά αυτός απορρίφθηκε από τον πρόεδρο την τελευταία στιγμή. Πολλές πρωτοβουλίες πάρθηκαν έκτοτε. Οι Αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν σχέδια που περιελάμβαναν τις προτάσεις μας για τις πιο ευαίσθητες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, πολιτική, ασφάλεια). Καθώς παρακολουθούσαμε την κρίση συναντηθήκαμε τον Ιούνη με τον πρόεδρο και του παρουσιάσαμε τις προτάσεις των ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Ζητήσαμε έναν οδικό χάρτη που θα αντιμετώπιζε τους φόβους του λαού. Ο πρόεδρος δεν ικανοποίησε το αίτημα. Ήταν χρέος μας να παρέμβουμε μετά από συνεννόηση με πολιτικές και κοινωνικές φιγούρες από όλο το φάσμα χωρίς να παίρνουμε πλευρά και χωρίς αποκλεισμούς. Βάλαμε τέλος στο διχασμό"

 

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι κοντά στον Στρατηγό βρίσκονταν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σφοδρός πολέμιος του στρατού επί εποχής Μουμπάρακ.

 

Δραματικές στιγμές ζει η Αίγυπτος καθώς ο πρόεδρος Μόρσι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό με τον στρατό να έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα στο Κάιρο και όλες τις μεγάλες πόλεις. Καθώς από χθές λαμβάνει η χώρα η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διαδήλωση όλων των εποχών στη χώρα, όπως μεταδίδουν τα: Reuters, Russia Today και Al Jazeera με 33 εκατομμύρια Αιγυπτίους στους δρόμους, ο στρατός έχει περικυκλώσει τις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των αδερφών μουσουλμάνων. Ο Μόρσι, μέσω του συμβούλου ασφαλείας του Ισαμ ελ Χαντάντ, κατηγορεί το στρατό για πραξικόπημα και καλεί το λαό να αντισταθεί ειρηνικά, ενώ ο ισλαμιστής στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi τον οποίο διόρισε ο ίδιος ο Μόρσι ένα χρόνο πριν, δηλώνει πως η υποχρέωση του είναι απέναντι στο έθνος και το λαό και όχι απέναντι στον πρόεδρο. Ο στρατός σε ανακοίνωση του απάντησε στις κατηγορίες Μόρσι λέγοντας πως είναι ο θεσμός όλων των Αιγυπτίων και πως παρενέβη για να αποτρέψει τυχόν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και διαδηλωτών. Εντούτοις παραμένουν ασαφείς οι προθέσεις του καθώς οι εξελίξεις κινούνται από λεπτό σε λεπτό σε τεντωμένο σκοινί με τους διεθνείς αναλυτές να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν ακόμα αν πρόκειται για πραξικόπημα, ή αν μπορεί να δοθεί πολιτική λύση.

Η δυσφορία κατά της κυβέρνησης των αδερφών μουσουλμάνων διογκώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι προσπάθησε να εφαρμόσει ατζέντα πολιτικού Ισλάμ, περιορίζοντας τα δικαιώματα και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, αλλά και καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να συρρικνώνεται από την εκδήλωση της επανάστασης και έπειτα, υπό τις επιταγές του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της USA Today, το ποσοστό των Αιγυπτίων που ζούσε με λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα ανέρχονταν στο 40% του πληθυσμού πριν την επανάσταση, ενώ σήμερα ξεπερνάει το 50%.

Παρακολουθήστε ζωντανά εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου και το twitter feed #egypt με όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται

CBC 2 Αίγυπτος

http://www.ustream.tv/embed/12794820?v=3&wmode=direct
Broadcasting live with Ustream

CBC

http://www.ustream.tv/embed/8707800?v=3&wmode=direct
Live streaming by Ustream

OnTV

//www.youtube.com/embed/mvbCLboCZDc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL