Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Καναδάς: Ιστορική πολιτική αλλαγή στην Αλμπέρτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καναδάς: Ιστορική πολιτική αλλαγή στην Αλμπέρτα

Μια ιστορική νίκη πέτυχε χθες το αριστερό "Νέο Δημοκρατικό Κόμμα" (NPD) στον Καναδά τερματίζοντας την 44χρονη διακυβέρνηση της επαρχίας της Αλμπέρτα, της πιο συντηρητικής περιοχής της χώρας, από το δεξιό "Προοδευτικό Συντηρητικό" κόμμα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μια σεισμικού μεγέθους πολιτική αλλαγή στην περιοχή και προκάλεσε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών Τζιμ Πρέντις από την ηγεσία του κόμματος αλλά και από τη βουλευτική του έδρα!

"Γράψαμε λίγη ιστορία απόψε", είπε χαρακτηριστικά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός των Νέων Δημοκρατών Ρέιτσελ Νότλι. Το NDP, το οποίο δεν είχε εξασφαλίσει ποτέ περισσότερες από 16 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, που αριθμεί συνολικά 87 έδρες, θα ηγηθεί πλέον κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι νικητές των εκλογών κερδίζουν 54 έδρες, ενώ οι Προοδευτικοί Συντηρητικοί είναι πιθανό να πάρουν μόλις 10 και έρχονται τρίτοι μετά το ακόμα πιο συντηρητικό Κόμμα Γουαϊλντρόουζ ("Άγριο Ρόδο") που κερδίζει 21 έδρες.

Το NDP έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τάξη στην πολιτικά και οικονομικά ισχυρά πετρελαϊκή βιομηχανία της περιοχής. Η Νότλι έχει προτείνει αναθεώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου στην πλούσια σε φυσικούς πόρους Αλμπέρτα και δεν καλοβλέπει ορισμένα σχέδια αγωγών όπως το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Keystone XL της TransCanada Corp. Το NDP είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 12%.

Στην επινίκια ομιλία της η Νότλι προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας λέγοντας πως το κόμμα της θα είναι "καλός εταίρος". Η Νότλι είπε επίσης πως ο Καναδάς χρειάζεται μια εθνική προσέγγιση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η ιστορική νίκη του NDP, που ένα μήνα νωρίτερα καταλάμβανε μόλις την τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα social media, ενώ ακόμη και οι υποστηρικτές του εμφανίζονταν έκπληκτοι από το μέγεθος της νίκης. "Στον ουρανό της Αλμπέρτα πετάνε ελέφαντες", ήταν ένα χαρακτηριστικό σχόλιο στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL