Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Υεμένη: Το νέο μέτωπο της σύγκρουσης σιιτών - σουνιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υεμένη: Το νέο μέτωπο της σύγκρουσης σιιτών - σουνιτών

Διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης που φέρνει αντιμέτωπες τις σουνιτικές και τις σιιτικές αραβικές χώρες παίρνει ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μοναρχιών του Κόλπου. Η επέμβαση, που χαιρετίστηκε από την Ουάσιγκτον και καταδικάστηκε έντονα από την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σαναά.

Διόλου τυχαία, η επέμβαση ανακοινώθηκε από τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όπως τόνισε ο Ανταίρ αλ Τζουμπεΐρ, η χώρα του, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Πρόσθεσε ότι ο αραβικός συνασπισμός θα κάνει "ό,τι χρειαστεί" για να "υπερασπιστεί και προστατεύσει τη νόμιμη κυβέρνηση" του προέδρου Αμντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, που πρόσφατα ανατράπηκε από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στο πρώτο κύμα βομβαρδισμών στη Σαναά. Οι κατοικίες τους βρίσκονταν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο και μία αεροπορική βάση, ο κοινός διάδρομος προσγείωσης των οποίων έγινε στόχος των αεροπορικών επιδρομών.

Ανώτερος ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούτι προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης θα πυροδοτήσει έναν "γενικότερο πόλεμο" στην περιοχή. "Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα" ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προανήγγειλε κλιμάκωση των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στον στρατιωτικό συνασπισμό. Παρά το γεγονός ότι στις πρώτες επιδρομές δεν έλαβαν μέρος αμερικανικά αεροσκάφη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι είναι "σε στενό συντονισμό" με τη Σαουδική Αραβία, προσφέροντας "επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στην άλλη όχθη, το Ιράν -βασικός υποστηρικτής των Χούτι- ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης. "Οι υπό την Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε και η κυβέρνηση της Δαμασκού. "Η Συρία αποδίδει μεγάλη σημασία στον σεβασμό της κυριαρχίας της Υεμένης, της ανεξαρτησίας της και της ενότητας του λαού και της χώρας. Ζητεί από όλες τις πλευρές στην Υεμένη να διεξάγουν διάλογο προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες του λαού της χώρας" μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την επέμβαση καταδίκασε και το Ιράκ, ακόμη μία χώρα με έντονο σιιτικό στοιχείο, σημειώνοντας ότι θα περιπλέξει την κατάσταση στη χώρα. Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο. "Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα την αμερικανοσαουδαραβική επίθεση που έχει στόχο τον αδελφό λαό της Υεμένης (...) και ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους αυτή την άδικη επίθεση" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL