Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Νίκη της Ρούσεφ στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη της Ρούσεφ στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Βραζιλία διεξήχθη χθες Κυριακή 5 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα έδωσαν πρώτη την νυν Πρόεδρο Dilma Rousseff με 41,6 % δεύτερο τον δεξιό ("pro business" τον αποκαλεί το Reuters) Aécio Neves με 33,5%, ενώ η Marina Silva που φερόταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ως σίγουρη δεύτερη, ξεφούσκωσε στο 21,3%. 

Η Dilma Rousseff φαίνεται πως θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο (οι δημοσκοπήσεις πριν τον πρώτο γύρο της έδιναν υπεροχή απέναντι στον Νέβες κατά 6% σε ενδεχόμενη αναμέτρησή τους στον δεύτερο γύρο) αν και υπάρχει μια ανησυχία στο στρατόπεδο του Κόμματος Εργατών (PT), του κόμματος της Ντίλμα Ρούσεφ. Ο λόγος είναι η μεγάλη άνοδος του δεξιού υποψηφίου, Neves, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, και το γεγονός ότι η Μαρίνα Σίλβα μπήκε στο στόχαστρο της Rousseff κατά την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων, να μην είναι πλέον οι καλύτερες. Η Σίλβα, οικολόγος και πρώην μέλος της κυβέρνησης Λούλα που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την πολιτική του PT στη ζούγκλα του Αμαζονίου, ήταν συνυποψήφια αντιπρόεδρος του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντουάρντο Κάμπος. Αναδείχθηκε στη θέση της υποψηφίου μετά τον θάνατο του πρώτου σε αεροπορικό δυστύχημα μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας. 

Η προσωπική της δημοφιλία και η συμπάθεια που προκάλεσε ο θάνατος του Κάμπος έφεραν δημοσκοπικά την Μαρίνα Σίλβα στην δεύτερη θέση επί πολλές εβδομάδες, με σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει την προεδρία. Αφότου μάλιστα, υιοθέτησε μεγάλο μέρος της ατζέντας των αγορών της δεξιάς, εξασφάλισε την στήριξη σημαντικών κύκλων της αστικής τάξης της χώρας. Ωστόσο, στην τελική ευθεία η πολεμική εναντίον της από το PT και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (το κόμμα της δεξιάς στην βραζιλία) την έφεραν στην τρίτη θέση.

Η ταξικότητα της ψήφου παραμένει καθοριστικός παράγοντας των εκλογών. Οι φτωχότεροι Βραζιλιάνοι που έχουν ωφεληθεί σαφέστατα από τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής του PT από την εποχή του Λούλα, παραμένουν η εκλογική βάση της Ρούσεφ. Το PT κατάφερε να μειώσει την φτώχεια στην χώρα έως και 55% κατά την τελευταία δεκαετία και  κατά 65% την ακραία φτώχεια. Παράλληλα αύξησε τον βασικό μισθό κατά 85% σε αγοραστική αξία, μείωσε την ανεργία από το 12% που ήταν το 2003 στο 4,5%, μείωσε σημαντικά την - τεράστια ακόμα- οικονομική ανισότητα στην χώρα και άρχισε να κτίζει δομές κοινωνικού κράτους. 

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, η Ρούσεφ κέρδιζε το 51% των προτιμήσεων του φτωχότερου τετάρτου του πληθυσμού ήδη από τον πρώτο γύρο. Σε παλιότερη δημοσκόπηση η Ρούσεφ είχε 0% μεταξύ των πλουσιότερων εισοδηματικά βραζιλιάνων. Οι έντονες αντιδράσεις και το κίνημα εναντίον του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Βραζιλία, αλλά και η βίαιη καταστολή του από την κυβέρνηση Ρούσεφ έτρωσαν την αξιοπιστία της στην παραδοσιακή εκλογική βάση του PΤ, ωστόσο παραμένει η μόνη αξιόπιστη υποψήφιος σε σχέση με τη διαφύλαξη των κοινωνικών κεκτημένων της τελευταίας δεκαετίας. 

Είναι ενδεικτικό πως οι "αγορές" έπεφταν όσο προεξοφλούσαν την νίκη της Ρούσεφ, αλλά αναμένεται να ανακάμψουν σήμερα μετά την απροσδόκητα καλή επίδοση του Νέβες.

Η συμμαχία κομμάτων που στηρίζει την Ρούσεφ, διατήρησε πάντως την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο (294 από του 513) και στη γερουσία.

Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας το οποίο συγκυβερνά με το PT (το Partido Comunista do Brasil) εκλέγει κυβερνήτη Πολιτείας στη χώρα, στο Μαρανιάο, μια από τις φτωχότερες περιοχές  στα Βορειοανατολικά, όπου η Ντίλμα Ρούσεφ άγγιξε το 70% στον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL