Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ρωσία: Εκεχειρία στη διάρκεια των Αγώνων του Σότσι και σεβασμό στους ομοφυλόφιλους ζητά ο Μπαν Κι-μουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία: Εκεχειρία στη διάρκεια των Αγώνων του Σότσι και σεβασμό στους ομοφυλόφιλους ζητά ο Μπαν Κι-μουν

Τις επιθέσεις κατά ομοφυλοφίλων καταδίκασε σήμερα ο Γ.Γρ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους Συρία, Νότιο Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μια μέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Μπαν Κι-μουν ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί στην προώθηση "κοινωνιών ισότητας και ανοχής".

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δυτικοί πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική εναντίον της Ρωσίας ότι προωθεί την ομοφοβία μέσω ενός νόμου τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο χρόνο και ποινικοποιεί την "ομοφυλοφιλική προπαγάνδα" σε ανήλικους.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο νόμο, ο Μπαν είπε: "Πολλοί επαγγελματίες αθλητές, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι, καταφέρονται εναντίον της προκατάληψης. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας κατά των επιθέσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, των αμφιφυλόφιλων ή των διεμφυλικών. Πρέπει να αντιταχθούμε στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις και τη μεροληπτική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν".

"Γνωρίζω ότι η Παράγραφος 6 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη αναφέρει την αντίθεση της ΔΟΕ σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης", δήλωσε ο Μπαν. Όπως είπε ο Μπαν, η εκεχειρία θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές στις εμπόλεμες περιοχές και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ειρήνη διαρκείας.

Στο μεταξύ, στην εφημερίδα Γκάρντιαν δημοσιεύτηκε επιστολή περισσότερων από 200 συγγραφέων από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία ενόψει των Αγώνων. Ανάμεσα στους συγγραφείς που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Σαλμάν Ρούσντι, Γκίντερ Γκρας, Μάργκαρετ Άτγουντ και Ορχάν Παμούκ

"Οι ρώσοι βουλευτές έχουν ψηφίσει μία σειρά από νόμους που καταστέλλουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στη Ρωσία. Τρεις από αυτούς τους νόμους εκθέτουν ειδικά τους συγγραφείς σε κίνδυνο: οι νόμοι κατά της αποκαλούμενης 'ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας' και κατά της 'βλασφημίας', που ποινικοποιούν την 'προώθηση' της ομοφυλοφιλίας και την 'προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος' αντίστοιχα και η επαναποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμησης", αναφέρει η επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL