Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ιράκ: Χιλιάδες γυναίκες κρατούνται παράνομα στις φυλακές και βασανίζονται, σύμφωνα με την HRW
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράκ: Χιλιάδες γυναίκες κρατούνται παράνομα στις φυλακές και βασανίζονται, σύμφωνα με την HRW

Παράνομα κρατούνται χιλιάδες γυναίκες στις ιρακινές φυλακές όπου υφίστανται βασανιστήρια, κακομεταχείριση, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αναφέρονται σε έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ηuman Rights Watch, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλές γυναίκες κρατούνται, σύμφωνα με την έκθεση, για μήνες ή για χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά τις ανακρίνουν για τις δραστηριότητες ανδρών συγγενών τους και όχι για εγκληματικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιες.

Η έκθεση 105 σελίδων της HRW βασίζεται σε μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών κρατουμένων, μελών των οικογενειών τους, των δικηγόρων τους, γιατρών των φυλακών και σε νομικά έγγραφα και ενισχύουν την αξιοπιστία των καταγγελιών της σουνιτικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των 4.200 γυναικών που κρατούνται στις εγκαταστάσεις των υπουργείων 'Αμυνας και Εσωτερικών. Σύμφωνα με την HRW, ορισμένες κρατούμενες έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχτεί κλωτσιές, χαστούκια, χτυπήματα στα πέλματα, ότι έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ ή ότι τις έχουν κρεμάσει ανάποδα, άλλες ότι έχουν δεχθεί απειλές για βιασμό στη διάρκεια της ανάκρισης από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και άλλες ότι τις έχουν βιάσει μπροστά στα παιδιά τους και σε συγγενείς τους.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας ενεργούν σαν να επρόκειτο η κακομεταχείριση των γυναικών να καταστήσει ασφαλέστερη τη χώρα", επισημαίνει ο διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική Τζο Στορκ σε γραπτή δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις μαρτυρίες που επικαλείται η έκθεση. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι "υπάρχουν, σε περιορισμένο βαθμό, κάποιες παράνομες συμπεριφορές σε βάρος γυναικών κρατουμένων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από επιτροπές του υπουργείου".


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL