Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τουρκία: Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων τα οποία έχουν καταδικάσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αξιωματικούς, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.

«Ελπίζουμε το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί γρήγορα, πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 30ής Μαρτίου», δήλωσε ο Αταλάι στον Τύπο. Βάσει του νομοσχεδίου οι αρμοδιότητες των ειδικών δικαστηρίων θα μεταφερθούν στα ποινικά δικαστήρια. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα αυτή την πρωτοβουλία, που θεωρήθηκε απόπειρα να εξευμενίσει τον στρατό και τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του.

Από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους τού θρησκευτικού τάγματος του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνομωσία» εναντίον της κυβέρνησής με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει εξαπολύσει έναν διωγμό χωρίς προηγούμενο εναντίον αστυνομικών και δικαστικών. Το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού υπέβαλε πρόσφατα αίτημα αναθεώρησης των δύο δικών για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν», οι οποίες κατέληξαν στην καταδίκη εκατοντάδων αξιωματικών, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν «παραποιημένα».

Ο Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα συνέχιζε τον διωγμό και τις δίκες κατά του στρατού, τον οποίο θεωρεί ότι δεν διάκειταιο ευνοϊκά προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έκανε μια θεαματική στροφή και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των δικών. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα προβλέπει επίσης τη μείωση του χρόνου της προφυλάκισης σε πέντε χρόνια από επτάμιση που είναι τώρα και τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που ζητούν οι δικαστές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL