Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η Δύση προσεγγίζει τον Άσαντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δύση προσεγγίζει τον Άσαντ

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες ο Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούσε κάτι σαν τη σύγχρονη ενσάρκωση του κακού. Η Ουάσιγκτον τον συνέκρινε με τον Χίτλερ, επικοινωνιακή κίνηση που συνήθως ερχόταν λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν οι βόμβες, όπως αποδεικνύουν και τα προηγούμενα των Μιλόσεβιτς και Σαντάμ Χουσείν. Σήμερα, ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας της Συρίας φαίνεται να αποτελεί συνομιλητή της Δύσης απέναντι στην κοινή απειλή της Αλ Κάιντα.

Μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, o Φαϊσάλ Μέκνταντ, υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, αποκάλυψε την Τετάρτη ότι στελέχη μυστικών υπηρεσιών δυτικών χωρών έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα τη Δαμασκό για συνομιλίες με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.

"Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα χώρες, αλλά πολλές από αυτές έχουν πράγματι επισκεφθεί τη Δαμασκό", δήλωσε ο Μέκνταντ προσθέτοντας πως "οι διαθέσεις έχουν αλλάξει". Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο Σύρος αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Συρίας εκτός από τον πρόεδρο Άσαντ.

"Όταν οι χώρες αυτές μας ζητούν συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας, τότε μου φαίνεται ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας", σημείωσε. Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επαφές με τις συριακές, ο Μέκνταντ δεν έδωσε άμεση απάντηση. Πηγές του BBC επιβεβαίωσαν, ωστόσο, τις επαφές.

Την αφορμή για την ασυνήθιστη αυτή προσέγγιση έδωσε η όξυνση το τελευταίο διάστημα του εμφυλίου στις τάξεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Εμφυλίου που, στην περίπτωση της Συρίας, δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα για έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά διεξάγεται με ανελέητες μάχες και εκατοντάδες νεκρούς με στόχο τη συντριβή του αντιπάλου.

Και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι τον πόλεμο δεν κερδίζουν ο φιλοδυτικός και κοσμικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός, αλλά οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις Αλ Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, που συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Να σημειωθεί βέβαια ότι πριν από την εισβολή του 2003 στο Ιράκ, η Αλ Κάιντα ήταν ανύπαρκτη τόσο εκεί όσο και στη Συρία.

Τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις των ισλαμιστών κατέλαβαν την πόλη Ράκα στην περιφέρεια του, Άνω Ευφράτη και τις κωμοπόλεις Αλ Μπαμπ και Τελ Αμπιάντ στα τουρκικά σύνορα. Την αγριότητα των συγκρούσεων που προηγήθηκαν καταδεικνύουν μαρτυρίες κατοίκων στο πρακτορείο Ρόιτερς που κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία και η απογοήτευση που προκάλεσε η ματαίωση της δυτικής επέμβασης έπειτα από την αμερικανορωσική συμφωνία του Σεπτεμβρίου οδήγησαν πολλές οργανώσεις με ισλαμικό προσανατολισμό να συγχωνευτούν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, το οποίο σταδιακά εξελίσσεται στον βασικό αντίπαλο του συριακού στρατού. Το γεγονός φυσικά προβληματίζει πλέον και τις ΗΠΑ, που ήλπιζαν στη σταδιακή επικράτηση των κοσμικών δυνάμεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία (Γενεύη 2) που προβλέπεται να αρχίσει την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε ο Κέρι, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δυνατότητα εκεχειρίας στο μέτωπο γύρω από το Χαλέπι, όπου διόλου τυχαία οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο πλευρές διαφώνησαν πάντως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ιράν στη διάσκεψη, με τη Μόσχα να την κρίνει αναγκαία και την Ουάσιγκτον να θέτει ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο τον προσανατολισμό της διάσκεψης στην απομάκρυνση του Άσαντ.

Μια ειρηνευτική διαδικασία όμως που δεν θα περιλαμβάνει όλες τις περιφερειακές δυνάμεις οι οποίες σήμερα εμπλέκονται άμεσα στον συριακό εμφύλιο φαίνεται καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι δυνάμεις του Άσαντ πιθανότατα δεν θα είχαν ανακτήσει την κυρίαρχη θέση δίχως τη συνδρομή της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και οι αντάρτες δεν θα εξελίσσονταν ποτέ σε υπολογίσιμο αντίπαλο χωρίς τη σαουδαραβική βοήθεια και τα ανοιχτά σύνορα με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL