Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εν όψει επίσκεψης Αναστασιάδη στο Λονδίνο / Κλίμα πίεσης για κοινό ανακοινωθέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει επίσκεψης Αναστασιάδη στο Λονδίνο / Κλίμα πίεσης για κοινό ανακοινωθέν

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα πίεσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποίησε ότι απόρριψη νέου σχεδίου λύσης θα σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ακόμη, ο Κύπριος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα "Πολίτης" δήλωσε "'απογοητευμένος" από τη στάση των μεσολαβητών και ανέφερε πως πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από την αρχή, ώστε οι συνομιλίες να εδράζονται σε κοινή βάση, ενώ είπε πως περίμενε "μεγαλύτερη ανταπόκριση" από την Ε.Ε. και κυρίως από την Κομισιόν. Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες, επειδή ασκούνται πιέσεις ή γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν εμπιστεύεται τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι άλλωστε γνωστό. Σημειωτέον, ο Αλ. Ντάουνερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη καθώς βρίσκεται ακόμη στο εξωτερικό και αναμένεται να φτάσει στο νησί αύριο. Η κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε μάλλον ενοχλημένη και εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση καθώς ο Αλ. Ντάουνερ ειδοποίησε μόλις χθες το πρωί για την αναβολή της άφιξής του χωρίς να δώσει περαιτέρω εξήγηση.

Σήμερα, ο Ν. Αναστασιάδης θα βρεθεί στη Βρετανία όπου θα συζητήσει με τη βρετανική κυβέρνηση το Κυπριακό καθώς και ζητήματα ενεργειακά και οικονομικά. Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Προεδρίας.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για αδιέξοδο. Έγινε, είπε, πολλή δουλειά στη διάρκεια του φθινοπώρου και καλύφθηκε σημαντικό έδαφος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για τα τελευταία στάδια μιας διαδικασίας, τα οποία φαίνεται να είναι τα δυσκολότερα και τα πιο πιεστικά.

Μιλώντας στο Έκτο Συνέδριο των Πρέσβεων της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως η τουρκική πλευρά έδειξε ειλικρίνεια στο θέμα της λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL