Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη κεντροαφρικανική δημοκρατία: Το νέο πρόσωπο της αποικιοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη κεντροαφρικανική δημοκρατία: Το νέο πρόσωπο της αποικιοκρατίας

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδοτεί τα γαλλικά στρατεύματα που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να αποκαταστήσουν την τάξη αφοπλίζοντας τις παραστρατιωτικές ομάδες που ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων. Είναι κάτι μάλλον ειρωνικό με δεδομένο ότι οι δυνάμεις της αποικιοκρατίας δεν έπαψαν ούτε στιγμή να οπλίζουν τις ομάδες αυτές, αφοπλίζοντας παράλληλα τους Αφρικανούς από κάτι που δεν απέκτησαν ποτέ πραγματικά: την αυτοδιάθεση τους.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλούσε τους Αφρικανούς "να εγγυηθούν οι ίδιοι την ασφάλεια της Αφρικής". Από τότε, η Γαλλία πραγματοποίησε δύο στρατιωτικές επεμβάσεις στην ήπειρο, στο Μάλι τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το γαλλικό ενδιαφέρον για την περιοχή είχαν υπενθυμίσει νωρίτερα ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο μετριοπαθής Ολάντ ακολουθεί ασύγκριτα πιο επιθετική πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί που πριν από πέντε χρόνια έκλεινε τη γαλλική βάση στη Σενεγάλη, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία οφείλει να μετατοπίσει τη στρατιωτική της παρουσία από την υποσαχάρια Αφρική σε ένα "νέο στρατηγικό τόξο" αστάθειας που εκτείνεται από το Μακγρέμπ μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Δεν πρόκειται για αποχώρηση, αλλά για αντίδραση σε μια μεταβαλλόμενη απειλή τόνιζαν τότε οι αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης.

Η απειλή δεν ήταν άλλη από την Αλ Κάιντα και τη θεαματική εμφάνιση της, σε πολλές αφρικανικές χώρες. Πραγματική αιτία για τη στροφή φαίνεται ωστόσο ότι ήταν η περιστολή των αμυντικών δαπανών εκείνο το διάστημα, καθώς και η γενικότερη απογοήτευση της Γαλλίας για το γεγονός ότι έπαιζε τον χωροφύλακα σε μια περιοχή όπου οι οικονομικοί ανταγωνιστές της εξασφάλιζαν όλο και περισσότερα πατήματα.

Τελικά, η στρατιωτική αναδιάταξη μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τις γαλλικές επενδύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί το παραδέχτηκε ευθέως φέτος στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τις γαλλο-αφρικανικές σχέσεις. "Η Γαλλία δεν είδε ούτε κατανόησε επαρκώς το νέο είδος ανταγωνισμού και οι θέσεις μας δεν είναι πια ούτε αποκλειστικές ούτε εγγυημένες" τόνισε.

Η αποστολή των γαλλικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση έκθεσης που αποκαλύπτει ότι η Κίνα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στην περιοχή, με τη Γαλλία να έχει πια κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα, το μερίδιο της γαλλικής αγοράς στην υποσαχάρια Αφρική έπεσε από το 10% στο 4,7%, την ώρα που το κινεζικό μερίδιο αυξήθηκε στο 16% το 2011.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν ίσως το κατεξοχήν παράδειγμα της κινεζικής διείσδυσης. Πριν την ανατροπή του Μποζιζέ, η αφρικανική χώρα υπέγραψε με την Κίνα δεκάδες εμπορικές συμφωνίες. Τον Ιούνιο μάλιστα του 2012, την πρωτεύουσα Μπαγκούι επισκέφτηκαν υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, με σκοπό να επεκτείνουν τη διμερή συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, έντονο προβληματισμό στο Παρίσι, με δεδομένα τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε διαμάντια, χρυσό, ουράνιο, ξυλεία αλλά και πετρέλαιο.

Λίγο πριν την ανατροπή του, ο Μποζιζέ -που, όπως και οι περισσότεροι προηγούμενοι δικτάτορες της χώρας, κατέλαβε την εξουσία χάρη στη γαλλική υποστήριξη- ισχυρίστηκε ότι οι ανταρτικές ομάδες τον πολεμούσαν επειδή άνοιξε την αγορά της χώρας στους ανταγωνιστές της Γαλλίας. "Πριν δώσουμε το πετρέλαιο στους Κινέζους, το είχα προσφέρει στην Total, αλλά δεν έγινε τίποτε. Έστειλα σύμβουλο μου στο Παρίσι για την υπόθεση του ουρανίου και αρνήθηκαν. Τελικά, το έδωσα στους Νοτιαφρικανούς" δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2012.

Ολα όμως πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν τα ίδια έτσι και η Γαλλία προσπαθεί να δείξει ότι οι σημερινές "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με εκείνες της δεκαετίας του '70, όταν οι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις και ξεφορτώνονταν ενοχλητικούς αντιπάλους μέσα σε λίγα 24ωρα. Η νέα στρατηγική προϋποθέτει τη συμμετοχή γαλλικών στρατευμάτων σε πολυεθνείς δυνάμεις που θα απαρτίζονται από διάφορες αφρικανικές χώρες.

Τις προηγούμενες ημέρες, η γαλλική κυβέρνηση διοργάνωσε στο Παρίσι μια διάσκεψη υπό τον τίτλο "Ειρήνη και Ασφάλεια στην Αφρική", στην οποία παρευρέθηκαν 53 ηγέτες κρατών της Αφρικής μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σημειώνοντας ότι οι γαλλοαφρικανικές σχέσεις "δεν μπορούν πια να είναι όπως στο παρελθόν" ο Ολάντ υποσχέθηκε να στηρίξει "τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας επέμβασης" από αφρικανικές χώρες η οποία θα εκπαιδευτεί από τον γαλλικό στρατό.

Οπως σημειώνει το περιοδικό Economist, "η βασική ιδέα είναι ότι με το να δρα από κοινού με περιφεριακούς ηγέτες και στο πλευρό αφρικανικών δυνάμεων, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες στην ανάκτηση της επιρροής σε μια περιοχή που κατά τα άλλα στρέφει το βλέμα προς την Κίνα, την Αμερική και αλλού".

Πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όμως; Τα γαλλικά στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υποτίθεται ότι θα παίξουν τον ρόλο της "γέφυρας" μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της αφρικανικής πολυεθνούς δύναμης, κάτι σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους έξι μήνες. Όταν οι γαλλικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Μάλι τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, υποσχόταν ότι η επιχείρηση θα ήταν "ζήτημα εβδομάδων". Έναν χρόνο μετά, 2.800 Γάλλοι στρατιώτες παραμένουν εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL