Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισραήλ-Ιραν: Το Ισραήλ απέρριψε αναφορές ότι το Ιράν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ισραήλ απέρριψε το Σάββατο ως «άσχετες» τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και επέμεινε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει να καταργηθεί.

Το Ισραήλ απέρριψε το Σάββατο ως «άσχετες» τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν έχει σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και επέμεινε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει να καταργηθεί.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι η χώρα έχει σταματήσει τη διύλιση του ουρανίου πάνω από το 5 τοις εκατό που απαιτείται για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαθέτει ήδη το 20 τοις εκατό του εμπλουτισμένου καύσιμου που χρειάζεται για τον ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα στη Τεχεράνη, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

«Το θέμα γύρω από το εάν το Ιράν σταμάτησε στο 20 τοις εκατό είναι άσχετο», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει τη δυνατότητα κατασκευής όπλων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ισλαμική δημοκρατία προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία βόμβας. Από την πλευρά του το Ιράν υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι απολύτως ειρηνικές.

«Ακόμα κι αν το Ιράν σταματήσει τον εμπλουτισμό στο 20 τοις εκατό, εξακολουθεί να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να περάσει από το 3,5 τοις εκατό εμπλουτισμού, στο 90 τοις εκατό μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες», είπε ο αξιωματούχος.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις, που αναζητούν μία διπλωματική λύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα τους Ιράν, επιζητούν η χώρα να σταματήσει τον εμπλουτισμό.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη ακύρωση του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και μέχρι να επιτευχθεί αυτό οι κυρώσεις θα πρέπει να ενταθούν», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20 τοις εκατό, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, να γίνει μείωση των αποθεμάτων του ουρανίου που διαθέτει και να λάβει επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να προβεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις –τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία- δήλωσαν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στη διάσκεψη της Γενεύης ήταν θετικές και εποικοδομητικές. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Στη διάσκεψη παρευρέθη για πρώτη και ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί -από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από μερικούς μήνες- και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να επιλύσει το πυρηνικό ζήτημα ώστε να εξασφαλίσει μια χαλάρωση των κυρώσεων οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις