Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών

Φωτογραφία αρχείου

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε χθες Κυριακή το βράδυ ότι έπληξε «υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις τριών ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Σε αντίδραση στις 3 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ (σ.σ. χθες Κυριακή) το απόγευμα, η Πολεμική Αεροπορία μας στοχοποίησε υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα», ανέφερε το ισραηλινό γενικό επιτελείο μέσω Twitter. «Φροντίζουμε η Χαμάς να λογοδοτεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, προειδοποιώντας τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

Οι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν πριν νυχτώσει, είχε αναφέρει το επιτελείο νωρίτερα. Η τρίτη, που εκτοξεύθηκε αφού έπεσε το σκοτάδι, αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, πρόσθεσε.

Ουδεμία από τις δύο πλευρές έκανε λόγο για θύματα.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις εκτοξεύσεις των ρουκετών.

Το Ισραήλ είχε αποσπάσει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967, αλλά απέσυρε μονομερώς τα στρατεύματά του και εκκένωσε τους εβραϊκούς οικισμούς στη ζώνη αυτή το 2005.

Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν τα σύνορα της Γάζας, σε συντονισμό με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ κλείνει συχνά τις συνοριακές διελεύσεις κι επιβάλλει άλλα τιμωρητικά μέτρα σε αντίδραση στις εκτοξεύσεις ρουκετών και άλλα βίαια επεισόδια στα σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την άτυπη εκεχειρία των τελευταίων μηνών, που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση του Καΐρου, οι δύο πλευρές αναμετρώνται περιστασιακά, με εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

Οι προηγούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα είχαν καταγραφεί την 26η Ιουνίου. Η ισραηλινά ΠΑ είχε πλήξει σε αντίποινα θέσεις της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου προσάρτησης μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θα ισοδυναμούσε, κατ’ αυτόν, με την «κήρυξη πολέμου».

Η προσάρτηση των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το 1967, προβλέπεται στο σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό, θεωρητικά, την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμμαχος του Τραμπ, πολλαπλασιάζει τις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και τους μηχανισμούς ασφαλείας ενόψει της εφαρμογής του αμερικανικού σχεδίου, που οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL