Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ρωσία: Γέφυρα Μόσχας για συνάντηση Τραμπ με Μαδούρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία: Γέφυρα Μόσχας για συνάντηση Τραμπ με Μαδούρο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η ρωσική διπλωματία φαίνεται ότι παίρνει πολύ στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άρχισε να εργάζεται ήδη για μια συνάντησή του με τον «δικτάτορα» και «τρομοκράτη» πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Εκτιμούμε ότι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ για πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο Μαδούρου είναι ένα μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε στο Interfaxο Αλεξάντρ Σχετίνιν, ο επικεφαλής του γραφείου της ρωσικής προεδρίας .

O Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε το Καράκας και την Ουάσιγκτον αναζητώντας την τοποθεσία και την χρονική στιγμή της συνάντησης για τις άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η κυβέρνηση της Μόσχας όσο και του Καράκας έδωσαν πραγματικά βάση στις δηλώσεις του Τραμπ. «Μπορεί να το σκεφτώ… Στον Μαδούρο θα άρεσε να με συναντήσει. Ποτέ δεν αρνούμαι τις συναντήσεις», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος για να διορθώσει μετά τις δηλώσεις του από το Twitter διευκρινίζοντας ότι θα συναντούσε τον Μαδούρο μόνο για «ένα» πράγμα, «την ειρηνική του έξοδο από την εξουσία». Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ έχει επικηρύξει τον Μαδούρο προσφέροντας 15 εκατ. δολάρια. 

Το Καράκας όμως δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία και ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Αρεάθα κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στη Μόσχα υπογράμμισε από τις οθόνες της ρωσικής τηλεόρασης ότι ο πρόεδρος Μαδούρο είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Αρεάθα υπογράμμισε επίσης ότι η Βενεζουέλα κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης συμπληρωματικά στοιχεία στα πλαίσια της καταγγελίας που κατέθεσε τον Φεβρουάριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας ότι την εποχή της πανδημίας οι κυρώσεις έχουν ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για το Καράκας.

Οι τελευταίες κυρώσεις, υπενθύμισε ο Αρεάθα, ανακοινώθηκαν μόλις την Τετάρτη και αφορούσαν τους πέντε αξιωματικούς του ιρανικού τάνκερ που μετέφερε στο Καράκας 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στο «παράνομο καθεστώς» του Μαδούρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς 10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πέρα από τους 31 τόννους χρυσού που έχει μπλοκάρει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Σχετίνιν πάντως εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε το Μαδούρο στη Μόσχα, φιλοδοξώντας να δει το τέλος των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας, που έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της λατινοαμερικάνικής χώρας.

Από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον μαθαίνουμε, εάν πάρουμε κατά γράμμα αυτά που γράφει, ότι ο Τραμπ δεν εμπιστευόταν τον «προσωρινό πρόεδρο» Χουάν Γκουαϊδό και ότι είχε σκεφτεί να συναντηθεί με το Μαδούρο, πέρα από την απίθανη ιδέα να εισβάλει στη Βενεζουέλα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα μπορεί να συναντήσει στο μέλλον τον Μαδούρο σαν ιδιώτης, γιατί αυτό είναι αδύνατον προεκλογικά γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος θα χάσει μεγάλο τμήμα των ρεπουμπλικάνων της Φλόριντα, ενώ δεν πρόκειται να κερδίσει κανένα προοδευτικό και δημοκρατικό ψηφοφόρο. Έτσι το πιο πιθανό είναι ο Μαδούρο να συνεχίζει να είναι πρόεδρος όταν ο Τραμπ θα αναγκαστεί να επιστρέψει στον πρότερο βίο του χάνοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν όμως δούμε τι ακριβώς σκέφτεται ο Μπάιντεν για τον Μαδούρο θα καταλάβουμε ότι η αμερικανική πολιτική προς τη Βενεζουέλα, και όχι μόνο, δεν πρόκειται να αλλάξει και πολύ με έναν Δημοκρατικό πρόεδρο.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για πιθανή συνάντησή του με τον Μαδούρο ο Μπάιντεν σχολίασε ότι στον Τραμπ αρέσουν οι δικτάτορες και ότι ο ίδιος, δηλαδή ο Μπάιντεν, θα συνεχίσει την πάλη για δημοκρατία και ελευθερία στη Βενεζουέλα. Με πιο απλά λόγια ο μετριοπαθής και συντηρητικός Μπάιντεν προσπάθησε να εισβάλει στο εκλογικό φέουδα των ρεπουμπλικάνων στην Φλόριντα παίζοντας με τα διαπιστευτήρια του συνεπούς... αντικομμουνιστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL