Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Δ. Όχθη: Διαδηλώσεις Παλαιστινίων, απειλές Γαλλίας κατά της προσάρτησης και Χαμάς για κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Όχθη: Διαδηλώσεις Παλαιστινίων, απειλές Γαλλίας κατά της προσάρτησης και Χαμάς για κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ (Video)

Επιμέλεια: Αργύρης Παναγόπουλος 

Οι Παλαιστίνοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους στη Δυτική Όχθη και την «διπλωματική ιντιφάντα» για να σπάσουν τη σιωπή και την αδιαφορία της διεθνούς κοινής γνώμης μπροστά στην επιθετική πολιτική των Νετανιάχου και Τραμπ για προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Ο υπουργός της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε για αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης σε περίπτωση προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ενώ αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε την προσάρτηση και το «ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ».

https://www.youtube.com/embed/OBddk5khERI

Από την πλευρά της η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ότι η προσάρτηση θα αποτελέσει «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε επενδύσεις 35 εκατ. δολαρίων στη Δυτική Όχθη για να στηρίξει την παρουσία των Παλαιστινίων.

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αλ-Μαλίκι υπογράμμισε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Παλαιστίνης» ότι «συζητούμε τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει το σχέδιό του», ενώ σε ανάλογες δηλώσεις έχει προχωρήσει τόσο ο Σύνδεσμος Αραβικών Χωρών (AL) όσο και η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

https://www.youtube.com/embed/6yrthNOSHeA

ΥΠΕΞ Γαλλίας Λε Ντριάν : Αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους σε περίπτωση προσάρτησης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η προσάρτηση το 30% της Δυτικής Όχθης θα «πλήξει» τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνοντας δημοσίως ότι το Παρίσι είναι «αποφασισμένο» να αναγνωρίσει «όταν έρθει η ώρα» το παλαιστινιακό κράτος.

«Αν υποτεθεί ότι οι προσπάθειες αποτροπής της προσάρτησης δεν ευοδωθούν, ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε. Μία απόφαση τέτοιας βαρύτητας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε ο Λε Ντριάν από το βήμα της γαλλικής Γερουσίας «Αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να προχωρήσουν στην διαδικασία προσάρτησης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτάξουμε μέτρα που θα έχουν συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και το Ισραήλ», προειδοποίησε ο Λε Ντριάν εκτιμώντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επανεξετάσει την «συμμετοχή του Ισραήλ και τα διάφορα προγράμματα συνεργασίας» και «να ενισχύσει τον έλεγχο επί της προέλευσης των εισαγομένων προϊόντων», παρά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, για τη λήψη μέτρων κατά του Ισραήλ.

https://www.youtube.com/embed/XAbzbHMzYxw

«Επισημαίνω ότι ακόμη και αν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαφοροποιηθούν επί του θέματος, ο κανόνας της ομοφωνίας δεν εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Ισραήλ», τόνισε ο Λε Ντριάν, υποστηρίζοντας ότι «σειρά μέτρων μπορούν να ληφθούν σε εθνική βάση» και κατά «συντονισμένο» τρόπο, κυρίως ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αναγνωρίζοντας ότι η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι παρά πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή υπογράμμισε ότι αποτελεί τον στόχο. «Αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε αμέσως την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση και την δυνατότητα κατάληξης σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Λε Ντριάν από το βήμα της γαλλικής Γερουσίας.

https://www.youtube.com/embed/en-r-SJZCtY

Μ. Πομπέο: Στο χέρι του Ισραήλ το μαστίγιο και το καρώτο

Προηγούμενα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το αν θα προσαρτήσει τους εποικισμούς στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας είναι μια απόφαση «που πρέπει να λάβουν οι Ισραηλινοί», ενώ κατέκρινε έντονα την παλαιστινιακή ηγεσία για την απόρριψη του «οράματος Τραμπ για ειρήνη».

Μεταξύ των βασικών επιλογών που εξετάζονται από την Ουάσινγκτον είναι μια σταδιακή, βήμα προς βήμα διαδικασία στην οποία το Ισραήλ θα αρχίσει να κηρύσσει την κυριαρχία του σε μια σειρά οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ αντί για το 30% της Δυτικής Όχθης που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο των Νετανιάχου και Τραμπ, ο οποίος δεν αποκλείει μια μεγαλύτερη προσάρτηση του Ισραήλ.Το σίγουρο είναι ότι το πράσινο φως της προσάρτησης θα ανάψει πρώτα στον Λευκό Οίκο πριν φθάσει στο πιο πιστό του σύμμαχο.

Χαμάς: Η προσάρτηση ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

Η προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προειδοποίησε η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίσταση θεωρεί μία προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Al-Aqsa ο Αμπού Ομπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Καμπανάκι ΟΗΕ για ισλαμικό εξτρεμισμό

Η προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα «κενό», το οποίο μπορεί να καλύψουν οι «εξτρεμιστές» με «καταστροφικές προθέσεις», προειδοποίησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει προοπτική για την ειρηνική επίλυση της διένεξης, αυτό δεν θα δημιουργήσει παρά ευκαιρίες για τους εξτρεμιστές, πρόσωπα με καταστροφικές προθέσεις, που θα έλθουν να πληρώσουν το κενό αυτό», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τους ξένους ανταποκριτές στην Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε μακρά σειρά παραδειγμάτων στην Μέση Ανατολή: όταν δημιουργείς ένα κενό, όταν αφαιρείς τις πολιτικές προοπτικές, τότε πολύ γρήγορα, έρχεται κάποιος για να πληρώσει αυτό το κενό με προθέσεις ολέθριες και περισσότερο καταστροφικές», δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών.

«Κανείς δεν θέλει έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και σίγουρα όχι έναν πόλεμο που δύναται να επεκταθεί πέραν των συνόρων του», πρόσθεσε ο Μλαντένοφ τονίζοντας ότι «εργάζεται πολύ εντατικά» για να επιτραπεί η επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

«Προσπαθώ να αποκαταστήσω έναν διάλογο ... και φοβάμαι ότι χωρίς διάλογο, χωρίς να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία, θα είμαστε, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σε μία κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι σήμερα», συμπλήρωσε ο Μλαντένοφ.

Επενδύσεις από Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι ξεκινά επενδύσεις αξίας 35 εκατομμυρίων σέκελ, περίπου 9 εκατ. ευρώ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, λίγες ημέρες προτού η Κνεσέτ στο Ισραήλ ξεκινήσει να συζητά την προσάρτηση αυτής της περιοχής της Δυτικής Όχθης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά έργων για να στηρίξει τους κατοίκους της Κοιλάδας του Ιορδάνη», επεσήμανε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα ξεκινήσουν «τις επόμενες ημέρες».

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον τομέα της γεωργίας και έχουν κυρίως στόχο να βελτιώσουν την ύδρευση, αλλά και τους τομείς της παιδείας και της υγείας. Η Παλαιστινιακή Αρχή «θα προσφέρει γη σε όποιον Παλαιστίνιο θέλει να επενδύσει στην Κοιλάδα του Ιορδάνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από τις συμφωνίες του Όσλο το 1993 το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε ένα μαζικό εποικισμό της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα στην περιοχή που ζουν σήμερα 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι να βρίσκονται και τουλάχιστον 450.000 έποικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που Ισραήλ για τους εποίκους. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή απειλώντας με απογραφή μετά την προσάρτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL