Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Bayer - Monsanto: Εξωδικαστικός συμβιβασμός 10,71 δισ. για το καρκινογενές Roundup (Foto)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bayer - Monsanto: Εξωδικαστικός συμβιβασμός 10,71 δισ. για το καρκινογενές Roundup (Foto)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Bayer προχώρησε σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό ύψους 10,71 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 10,9 δισ. δολάρια, για να κλείσει τις δικαστικές περιπέτειες της ελεγχόμενη αμερικανικής Monsanto για το καρκινογενές ζιζανιοκτόνο Roundup που παρασκευάζεται με την καρκινογόνο ουσία γλυσοφάτο.

Η Monsanto είχε χρησιμοποιήσει παράνομες πρακτικές, φθάνοντας στη δημιουργία «μαύρης λίστας» από ακτιβιστές και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που ήταν κατά της κυκλοφορίας του Roundup και της επιθετικής πολιτικής της εταιρείας στον τομέα των μεταλλαγμένων σπόρων για καλλιέργειες.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν εάν οι αρνητικές ειδήσεις για τη Bayer και τη Monsanto δεν προβάλλονται από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φοβούνται πιθανώς ότι θα χάσουν τις διαφημίσεις από το γερμανικο-αμερικανικό κολοσσό και τις θυγατρικές εταιρείες του.

O διακανονισμός μεταξύ της Bayer και των αμερικανικών αρχών προβλέπει στην πράξη τη διευθέτηση των τριών τετάρτων (3/4) από τους πάνω από 125 χιλιάδες μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον της γερμανικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Η Bayer εξαγόρασε για πάνω από 75 δισ. δολάρια, περίπου 66,61 δισ. ευρώ, τη Monsanto το 2018, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κολοσσό παραγωγής γεωργικών σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο.

Η Bayer θα καταβάλει μεταξύ των 8,8 και των 9,6 δισ. δολαρίων απευθείας στα άτομα που έχουν πληγεί από τις καρκινογενείς ουσίες του Roundup και 1,25 δισ. για πιθανές απαιτήσεις στο μέλλον, ενώ ο διακανονισμός αφήνει στον αέρα περίπου 30.000 μηνύσεις.  

Δικαστήριο στην Καλιφόρνια, που ήταν το πρώτο που εκδίκασε αγωγή για το ζιζανιοκτόνο Roundup, αποφάσισε ότι η Monsanto όφειλε να προειδοποιεί τους χρήστες του για ενδεχόμενους κινδύνους καρκινοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για τις νόμιμες διεκδικήσεις των θυμάτων.  

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντολογικής Προστασίας (EPA)  συνεχίζει να υπερασπίζεται τη Monsanto υποστηρίζοντας ότι το Roundup είναι ασφαλές προϊόν και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια πρακτική ακολουθεί και η Bayer, παρόλο που δέχθηκε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να αποτρέψει τη συνέχιση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την εταιρεία, δεδομένου ότι η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 29,3% και η αξία της Monsanto έχει υποχωρήσει κοντά στα 72 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL