Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Πετρέλαιο: WTI στα 11,95 δολάρια, Μπρεντ στα 26,48 δολάρια το βαρέλι, απεργίες σε Νιγηρία και ανησυχίες σε Μεξικό και Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρέλαιο: WTI στα 11,95 δολάρια, Μπρεντ στα 26,48 δολάρια το βαρέλι, απεργίες σε Νιγηρία και ανησυχίες σε Μεξικό και Βενεζουέλα

Στις τιμές της προηγούμενης... χιλιετίας κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό Wti του Τέξας να βουλιάζει στα 11,95 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999, ενώ αυτή του βρετανικού Μπρεντ υποχώρησε με πτώση 5,7% στα 26,48 δολάρια το βαρέλι στην ίδια αγορά. Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει καταγράψει πτώση που φθάνει το 30% το τελευταίο 10ημερο.

Η νέα πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού οφείλεται στην ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών τα αποθέματα πετρελαίου στην Οκλαχόμα εκτινάχθηκαν κατά 48% σε πάνω από 55 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο και κινδυνεύουν να φθάσουν στο όριο των 76 εκατ. βαρελιών εάν συνεχιστεί η μείωση της ζήτησης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Energy Information Administration.

Οι αγορές εκτιμούν επίσης ότι ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του G20 μειώσουν την παραγωγή τους θα κυκλοφορεί ακόμη πάρα πολύ πετρέλαιο για αρκετό καιρό, εξαιτίας της καθυστέρησης της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας και των δυσκολιών που θα συναντήσει. Ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που κρίνεται ανεπαρκής εξαιτίας της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας από τον κορωνοϊό.

Τη στιγμή που οι πετρελαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν ήδη ένα τσουνάμι απολύσεων οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στην πράξη στα πρατήρια καυσίμων τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης σχεδόν με τις… παλιές τιμές.

Ο κορωνοϊός δεν πλήττει μόνο την πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά και την υγεία των εργαζομένων σε αυτή και ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Νιγηρία, που οι κανόνες ασφαλείς ήταν ήδη αρκετά χαλαροί. Τα συνδικάτα του πετρελαϊκού τομέα της Νιγηρία προκήρυξαν απεργία ζητώντας από τις αρχές και τις πετρελαϊκές εταιρείες να προστατεύσου τους εργαζόμενους μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων στον τομέα.

Η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου φαίνεται θα δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα τόσο στο Μεξικό, με τα αποθέματα βενζίνης της Pemex να έχουν φθάσει στα όριά τους, όσο και στη Βενεζουέλα, αυξάνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ήδη από το σκληρό και απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL